Kolombiya - Küba - Meksika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ülkelerini kapsayan ziyaretinin ilk durağı olan Kolombiya'da, Devlet Başkanı tarafından resmî törenle karşılandı. Devlet Başkanı Calderon ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'den Kolombiya'ya Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten çok mutlu olduğunu ifade etti. Bogota Externo Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na katıldı.


CATAM Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Kolombiya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin Bogota Büyükelçisi Engin Yürür ve büyükelçilik görevlileri karşıladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’nın simge mekânlarından altın müzesi Museo del Oro’yu ziyaret etti. Müzeye gelişinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı müze müdürü karşıladı. Müzedeki eserler hakkında yetkililerden bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, çıkışta ziyareti izleyen Türk gazetecilerin isteği üzerine müze önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, daha sonra yakındaki yöresel el sanatları ürünlerinin satıldığı çarşıya geçerek buradaki ürünleri inceledi ve tezgâhtarlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KOLOMBİYA CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NDA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon tarafından resmî törenle karşılandı.


Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelişinde süvari birlikler tarafından karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın bahçe kapısında da Kolombiya Devlet Başkanı Santos karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Santos tören alanında yürüyerek tören kıtasını selamladı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kolombiya Devlet Başkanı Santos baş başa görüştü ve heyetler arası toplantıya başkanlık ettiler.

Karşılama töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Vatan Anıtı’na çelenk koydu ve Şeref Defteri’nin imzaladı.

ORTAK BASIN TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’da Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon ile ortak basın toplantısı düzenledi.


Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendilerine gösterilen ev sahipliği için teşekkür ederek, Türkiye'den Kolombiya'ya Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten de ayrıca çok mutlu olduğunu ifade etti.

İKİ ÜLKE ARASINDA 7 ANLAŞMA

Türkiye'nin Bogota'da, Kolombiya'nın da Ankara'da büyükelçilikleri bulunduğunu, bunun ilişkileri hızlandırmada anahtar rol oynadığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu adımlarla birlikte Türkiye ve Kolombiya inanıyorum ki, sorunlarını birlikte aşmak ve bir de belirledikleri hedeflere beraber varmanın kararlığı içindedir. Bugün gerek askerî, gerek siyasi, ekonomik, ticari, eğitim, kültürel alanlarda görüşmelerimizi yaptık. Az önce de 7 önemli anlaşma imzaladık. Bunlardan bir tanesi savunma sanayi iş birliği anlaşması ki bu alanda Türkiye'nin attığı ciddi adımlar var ve Türkiye-Kolombiya İşbirliği Çerçeve Anlaşması var. Tarım alanında iş birliği mutabakat zaptı var, kültürel iş birliğine yönelik uygulama planı var, turizm alanında mutabakat zaptı var. Türkçe ve İspanyolcanın teşvikine dair bir niyet mektubu imzalandı ve 1991 Kültür Anlaşması Onay Belgelerinin teatisine ilişkin tutanak imzalandı. Bugüne kadar bu tür anlaşmalar imzalanmış değil, ilk defa bu tür adımları atıyoruz ve aramızdaki ilişkileri çok daha kararlı noktaya getirmiş oluyoruz" dedi.

TİKA’NIN KOLOMBİYA OFİSİ

Serbest ticaret anlaşması konusundaki hassasiyeti özellikle ifade etmek istediğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA'nın, ofis olarak Latin Amerika'da 2. şubesini açtığını, dünya genelinde burayla birlikte 49. ofis olacağını bildirerek, "Kolombiya ile kültürel, eğitim, her türlü alanda TİKA ofisimiz, iş birliği halinde olacak. Bir sosyal devlet olmanın da böylece bilincini, bahtiyarlığını birlikte yaşamış olacağız" dedi.

KOLOMBİYA DEVLET BAŞKANI SANTOS’TAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA RESMÎ ÖĞLE YEMEĞİ

Kolombiya Devlet Başkanı Santos ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî öğle yemeğinde bir araya geldi.

Yemekten sonra Kolombiya Devlet Başkanı Santos, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir dönem Galatasaray futbol takımında kalecilik yapan Faryd Mondragon’u görüştürdü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, GALATASARAY’IN ESKİ KALECİLERİNDEN MONDRAGON İLE GÖRÜŞTÜ

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, mevkidaşı Santos’un kendisine ve heyetine çok anlamlı bir sürpriz yaparak, Mondragon’u saraya davet ettiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mondragon’un Türkiye’nin en saygın kulüplerinden biri olan Galatasaray’da 6 yıl başarılı şekilde file bekçiliği yaptığını, Mondragon’un futbol kariyerindeki başarılarını takdir ettiğini, son olarak Dünya Kupası’ndaki kurtarışlarını izlediğini söyledi. Mondragon’un Mart ayında Türkiye’yi ziyaret edeceğini öğrendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisini ailesiyle birlikte misafir etmekten memnuniyet duyacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı Devlet Başkanı Santos ile görüşerek, Mondragon’a fahri konsolosluk verdiklerini belirtti. Mondragon da yaptığı açıklamada, Türkiye’de unutamadığı, kariyerinin en önemli 6 yılının geçirdiğini, bugün de futbolu seven iki liderle beraber olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

BOGOTA EXTERNADO ÜNİVERSİTESİ KONUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bogoto Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen “1915: Osmanlı İmparatorluğu’nun En Uzun Yılı Sempozyumu”nda katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, sempozyumun açılışı vesilesiyle hitap etmekten memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Konuşmasında, Externado Üniversitesi rektörüne, öğretim üyelerine ve öğrencilere gösterdikleri misafirperverlikten dolayı en kalbi teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Birinci Dünya Savaşı'nın, savaşın geçtiği kıtalardan binlerce kilometre uzakta, Kolombiya'da ele alınıyor olmasını son derece değerli, son derece anlamlı olduğunu burada özellikle ifade etmek istiyorum" dedi.

“EĞER BUGÜNÜ ANLAMAK İSTİYORSAK MUTLAKA BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NI İYİ ANALİZ ETMELİYİZ”

Konuşmasında, "Eğer, bugünü anlamak, bugünün dünya siyasetini doğru yorumlamak istiyorsak, mutlaka Birinci Dünya Savaşı'nı iyi incelemek, iyi analiz etmek zorundayız" değerlendirmesinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: "İkinci Dünya Savaşı, belki insanlık tarihinin en kanlı savaşlarından biridir. Ancak, etki bakımından, inanın, Birinci Dünya Savaşı'nın gerisindedir. Bugünkü dünya siyaseti, özellikle de bugün birçok ülkenin sahip olduğu sınırlar, Birinci Dünya Savaşı sonrasında şekillenmiştir. Bugün, tüm dünyayı ilgilendiren birçok uluslararası meselenin kökeninde, Birinci Dünya Savaşı vardır. Filistin meselesi, bugün can alıcı bir noktada bulunan Irak ve Suriye meseleleri, Yemen, Mısır, Kuzey Afrika, Kafkasya ve Balkanlardaki sorunlar, Birinci Dünya Savaşı'nın sonucunda ortaya çıkmış, ne yazık ki 100 yıldır devam eden sorunlardır. Afganistan meselesi, Somali başta olmak üzere Afrika'daki yoksulluk, bugün bütün dünyayı tehdit eder hale gelen terör meselesi, aynı şekilde Birinci Dünya Savaşı'nın ürettiği sorunlardır."

“İSRAİL, 1967 ÖNCESİ SINIRLARINA ÇEKİLMELİDİR”

“Biz Türkiye olarak, İsrail devletinin genişleme politikalarına ve bu yönde yaptığı ağır zulümlere, ağır katliamlara itiraz ettiğimizde, bunu dünyada çok farklı yerlere çekmeye çalışıyorlar” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim Türkiye olarak bu konuda tavrımız çok nettir. İsrail, 1967 öncesi sınırlarına çekilmeli, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulmasına, Filistinlilerin egemenlik haklarına saygı göstermelidir diyoruz. Bunu yapmadığı sürece İsrail, bölgenin zalim, terörist devleti olmaya, bütün bölgeyi kan gölüne çeviren bir sorun olmaya devam edecektir.”

EMİNE ERDOĞAN’IN KOLOMBİYA PROGRAMI


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Latin Amerika seyahatinde eşlik eden Emine Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde Kolombiya’nın başkenti Bogota'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Museo Del Oro adlı Altın Müzesi’nin 'Kozmoloji ve Sembolizm' ve 'Şaman' bölümlerini ziyaret etti. Ziyaretin ikinci gününde ise Kolombiya Kanserle Savaş Merkezi'ne bir ziyaret gerçekleştiren Emine Erdoğan, ardından yerli kabile üyeleri ile buluştu.

EMİNE ERDOĞAN ONURUNA TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİ İKAMETGÂHINDA ÖĞLE YEMEĞİ

Kanserle Savaş Merkezi'ni ziyaretinden sonra bir şehir turu yapan Emine Erdoğan, teleferikle 3152 metre yükseklikte bulunan, şehre hâkim bir tepeye çıktı. 1640'li yıllarda kurulan Monserrate Kilisesinin bulunduğu tepe, doğal yeşilliğin korunduğu bir şehir manzarasına sahip.

Emine Erdoğan daha sonra Türk Büyükelçiliği ikametgâhında onuruna verilen öğle yemeğine katıldı. Burada Emine Erdoğan ve heyetine, ataları 1500'lü yıllarda İspanyol istilasından kaçarak Sierra Nevada de Santa Marta'ya yerleşen yerli kabile mensupları geleneksel kıyafetler içinde, kabilelerince kutsal kabul edilen bir bitki tozunun hazırlanış surecini ve felsefesini anlattı. Yalnızca toplamasına izin verilen kadınların toplayabildiği bitkinin, dostluk anlamı taşıyan karşılıklı değişimle, kabile toplumunda sosyal ilişkilerin de düzenleyicisi olduğu anlatıldı. Doğa karşısında gelişmenin ve olgunlaşmanın sembolü olduğu söylenen dört bitki karışımının, insanın doğaya karşı sorumluluğunu simgelediği ifade edildi.

EMİNE ERDOĞAN’IN DOMİNGO SANAT VE ZANAAT OKULU ZİYARETİ

Bogota ziyaretinin geri kalan bölümünde Emine Erdoğan, Bogota Externado Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen '1915: Osmanlı İmparatorluğu’nun En Uzun Yılı' başlıklı sempozyumda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını dinlemek üzere üniversiteye gitti. Emine Erdoğan ardından Domingo Sanat ve Zanaat Okulu'nu ziyaret etti

TÜRKİYE – KOLOMBİYA İŞ FORUMU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos Calderon ile birlikte Bogota’da düzenlenen Türkiye-Kolombiya İş Forumu’na katıldı.

“TÜRKİYE, SON 12 YILDA ADETA BİR BAŞARI HİKÂYESİ YAZDI”

Kolombiya'nın, dinamik nüfusa ve zengin doğal kaynaklara sahip bir ülke olduğunu, Türkiye'nin de Asya ve Avrupa'yı birbirine bağlayan konumuyla son 12 yılda adeta bir başarı hikâyesi yazdığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılda Türkiye'de yapılan bölünmüş yol, havaalanı, hızlı tren, İstanbul Boğazı'na yapılacak üçüncü köprü ve üçüncü havalimanı, Marmaray, İstanbul-İzmir otoyolu gibi yatırımlara işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bunların hepsi güvene dayalı, güvene dayalı olmanın yanında da istikrarı arkasından getiriyor. Eğer siz girişimciye, yatırımcıya o güveni verirseniz girişimci yatırımcı gelip bu yatırımları yapıyor" dedi.

“YATIRIMCILARIMIZIN KOLOMBİYA’DAKİ ÇALIŞMALARI BİZİ GURURLANDIRIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracat-ithalat dengesini de sağlayacak şekilde dış ticaret rakamlarının çok daha ileriye taşınması gerektiğine işaret ederek, yatırım ilişkilerin de arzu edilen seviyede olmadığını belirtti. Türkiye’de hiçbir Kolombiya yatırımı olmadığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kolombiya’da faaliyet gösteren 3 Türk firmasının ise 220 milyon dolar civarında bir yatırım gerçekleştirdiği söyledi. Bu yatırımların petrol ve madencilik alanlarında yoğunlaştığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, en büyük yatırımcının kısa bir süre önce maden işletmeye başladığını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TPIC'nin 2008'den bu yana Kolombiya milli petrol şirketi Ecopetrol ile ortak yatırım yürüttüğünü anlatarak şunları söyledi: "Yatırımcılarımızın Kolombiya’daki çalışmaları bizi cesaretlendiriyor, gururlandırıyor. Bu örneklerin sayısını mutlaka çoğaltmak gerekir diye düşünüyorum. Kolombiyalı yatırımcıları da Türkiye’ye bekliyoruz.”