Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovenya’dan Slovakya’nın başkenti Bratislava’ya geçti. Slovakya programı çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak kendisini karşılamaya gelen gurbetçi vatandaşlara hitap etti. Slovakya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile ortak basın toplantısı düzenledi ve daha sonra Türkiye-Slovakya İş Forumu’na katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, havalimanında Türkiye'nin Bratislava Büyükelçisi Lebibe Gülhan Ulutekin ve Slovakya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri karşıladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da konaklayacağı otelde, başta Slovakya ve Avusturya'da yaşayanlar olmak üzere Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen Türk vatandaşlarının yoğun sevgi gösterisiyle karşılandı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SLOVAKYA CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI’NDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya’da, Cumhurbaşkanı Andrej Kiska tarafından resmî tören ile karşılandı.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gelişinde Slovakyalı gençler tarafından, geleneklerine uygun olarak ekmek ve tuz ikram edilerek karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından tören kıtasını selamladı.
Resmî heyetlerin karşılıklı olarak tanıtılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska, baş başa görüşmeye geçti.
ORTAK BASIN TOPLANTISI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Cumhurbaşkanı Adrej Kiska ile ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska ile ikili görüşmelerinde birçok konuyu ele aldıklarını, heyetler arası görüşmelerde de siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel konuları etraflıca görüşüp, müzakere ettiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Aslında görüşmelerimiz daha önceki süreçlerde gerek bakan düzeyinde, gerekse başbakanken 2013 yılında yaptığım ziyarette aldığımız kararları test etme, gözden geçirme ve geleceğe yönelik neler yapabiliriz bunları değerlendirme fırsatını bizlere verdi" dedi.
5 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET HEDEFİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Başbakanı Robert Fico ile görüşmesinin ardından Kiska ile öğleden sonra katılacağı Türkiye-Slovakya İş Forumu'nda Türk ve Slovak iş adamlarına hitap edeceğini kaydederek, "2013'te kendimize bir hedef belirlemiştik, o da dış ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkaralım. 2014 sonu itibarıyla geldiğimiz nokta 1,4 milyar dolar. Ben bu hedefi yakalayabileceğimize inanıyorum ama onun için biraz daha fazla çalışmamız lazım. Özellikle enerji ve savunma sanayi alanları önemli potansiyeli barındıran sektörler olarak ön plana çıkmakta. Bilim, teknoloji, araştırma geliştirme alanları da diğer alanlar olarak değerlendirilebilir. İnşallah, mayıs ayında İstanbul'da bu anlamda önemli bir adım atacağız. Türkiye- Slovakya Bilim İnovasyon ve Ticaret Daimi Formu hazırlıklarımız tüm hızıyla devam ediyor. Turizm aynı şekilde ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Tabii biz Slovakya'ya herhangi bir vize uygulamadığımız için Slovak dostlarımızdan 137 bin kişi 2014'te ülkemizi ziyaret etmiş bulunuyor. Avrupa Birliği vizeleri kaldırdığı anda Türkiye'ye, müzakereci bir ülkeyiz, inanıyorum ki, Slovakya'ya gelen Türklerin sayısı da ciddi miktarda artacaktır" dedi.
SLOVAKYA’YA TÜRK ŞEHİTLİĞİ VE ANITI
Açıklamasında Türkiye'ye olan ilgilerinden dolayı Slovakya halkına teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yılının yılı olduğunu belirterek, "Bu savaş sırasında Bratislava'da hayatını kaybetmiş olan bizim vatandaşlarımız var. Bu askerlerimiz için Slovakya'da bir Türk şehitliği ve anıtı inşa etmek istiyoruz. Bugün değerli dostum Kiska'dan bu konuyla ilgili alınan mesafeleri dinlemek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bu halklarımız arasındaki dostluğun aynı zamanda kalıcı nişanesi olacaktır. Slovak dostlarımıza projeye verdikleri destek için en kalbi şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Slovakya arasında uluslararası düzeyde de iş birliği olduğunu aktararak şunları söyledi: "Siyasi alanda, Avrupa Birliği’nde verdiği destek her türlü takdirin üzerindedir. Askeri alanda, iki ülke NATO üyesidir. Küresel ve bölgesel güvenliği ilgilendiren konularda birlikte adım atmaktadır. Gerek AB'deki Slovakya'nın ilkeli tutumu sebebiyle, gerekse NATO'daki iş birliğimiz sebebiyle de şükranlarımı ifade ediyorum. Bu birlikteliğin devamı bizim önemli hassasiyetimizdir."
“SLOVAKYA’NIN 2016’DAKİ AB DÖNEM BAŞKANLIĞINI ÖNEMSİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016'nın ikinci yarısında Slovakya'nın Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, "Buna büyük önem veriyoruz ve şimdiden kendilerine başarılar dilerken, zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci Slovakya'nın hızlandıracağına inanıyorum. Bu arada Slovakya'nın şu anda dönem başkanlığını deruhte etmekte olduğu Vişegrad Dörtlüsü'ndeki faaliyetlerini yakından takip ediyoruz. Mayıs ayında ülkemizde gerçekleştireceğimiz Vişegrad Dörtlüsü ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı Toplantısı'nı bu noktada çok önemsiyoruz. Özellikle Balkanlara yönelik yapabileceğimiz iş birliği için somut öneriler ortaya koyacaktır. Tabii Vişegrad Dörtlüsü'nün inanıyorum ki, bölgede belirleyici bir gücü var. Yani Slovakya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan olarak burada, artı Türkiye birlikte çok şeyler yapabileceğimize inanıyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde farklı bir sürecin başlamasına vesile olması temennisini dile getirerek tamamladı.
SLOVAKYA CUMHURBAŞKANI KİSKA’DAN, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ONURUNA RESMÎ ÖĞLE YEMEĞİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısı sonrası, Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska tarafından onuruna verdiği resmî yemeğe katıldı.
TÜRKİYE-SLOVAKYA İŞ FORUMU
Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska’nın onuruna verdiği resmî öğle yemeğine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katıldı. Toplantıda yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, forumu düzenleyerek, Türk ve Slovak iş adamlarının bir araya getirilmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti.
“EKONOMİK VE TİCARİ ALANDAKİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik ve ticari alandaki iş birliklerine özel önem verdiklerine işaret ederek, iş forumuyla bu yıl Bratislava'da düzenlemeyi planladıkları karma ekonomik komisyon toplantısını atılacak somut adımların belirlenmesi açısından önemli gördüğünü söyledi.
2000 yılında 75 milyon dolar olan ticaret hacminin, 2014'te 1,4 milyar dolara ulaştığını ancak bu rakamı yeterli bulmadıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya'ya 2013 yılında gerçekleştirdiği ziyarette, ticaret hacmini en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarma iradesini ifade ettiklerini, bu doğrultuda daha fazla çalışmaları gerektiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomik iş birliğini sadece ticarete değil yatırımlara da dayandırmak gerektiğini, aynı şekilde yatırım ilişkilerinin de arzu edilen seviyede olmadığını bildirerek, "Ülkelerimiz arasında karşılıklı yatırımlara ilişkin tablo Türk işadamlarının Slovakya'daki toplam yatırım miktarının 31 milyon dolar düzeyinde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de Slovak girişimcilerin yatırım miktarı ise 14 milyon dolar seviyesinde. Bu rakamları en kısa zamanda ilişkilerimizin derinliğine ve dostluk ruhuna yaraşır seviyelere yükseltmemiz gerekiyor" dedi.
“SLOVAKYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLECEK PROJELERE TÜRK İŞ ADAMLARININ CİDDİ KATKILARI OLABİLİR”
Slovakya ile Türkiye arasında özellikle inşaat sektöründe ciddi fırsatlar olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Slovakya'da gerçekleştirilmesi tasarlanan büyük otoyol ve konut projelerinde iş adamlarımızın çok ciddi katkıları olabileceğini belirtmek isterim. 12 yıl içerisinde konut olarak sadece devlete bağlı olan TOKİ'nin inşa edip teslim ettiği konut sayısı 650 bindir. Özel sektörün yaptıklarıyla bunları birleştirirsek bu rakam 1 milyonu aşıyor" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki müteahhitlik firmalarının bugüne kadar yüzün üzerinde ülkede 300 milyar dolar değerinde 7 bin 683 proje gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firmasının bulunduğunu, Çin'den sonra ikinci sırada olunduğunu söyledi.
Türk firmalarının Slovakya'daki altyapı projelerini üstlenecek ve başarıyla bitirecek kapasiteye sahip olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması arasında 42 Türk firmasının bulunduğunu ve Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını, Türk firmalarının Slovakya'daki alt yapı projelerini üstlenecek ve bunları başarıyla bitirecek kapasiteye sahip olduğundan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ve Slovak işadamlarının, sektörel bazda birbirleriyle bütünleşmek, daha çok tanışıp, kaynaşmak suretiyle karşılıklı yatırımlar yapabileceklerini kaydederek, üçüncü ülkelerde de bu yatırımların yapılmasının mümkün olduğunu dile getirdi.
“KAPIMIZ SLOVAK DOSTLARIMIZA HER ZAMAN AÇIK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2010'da Türkiye'nin, Slovak turistlerin uçakla seyahat ettikleri ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını öğrenmekten memnuniyet duyduğunu, Türkiye'yi geçen yıl 137 bin Slovak turistin ziyaret ettiğini belirterek, "Demek ki Slovakya Avrupa Birliği ile şöyle bir anlaşsa, bize vizeleri kaldırmış olsalar, bizim kaldırdığımız gibi Türkler de o zaman Slovakya'ya çok daha fazlasıyla gelecektir. Tabii vizeler engel teşkil ediyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Latin Amerika'dan bakıyorum Schengen vizesi kullanılabiliyor. Türkiye müzakereci bir ülke olduğu halde hala bize bu engel devam ediyor. Fakat zannediyorum artık şöyle herhalde bir yıl içinde falan bu işler de yoluna girecektir. Avrupa Birliği Bakanımız da bunu da yakından takip ediyor. Herhalde sonuçlandıracaklardır. Değerli dostumun ifade ettiği gibi 'gerçekten halkınız çok misafirperver' dedi. Ben de mutlu oldum. Yine söylüyorum. Kapımız ve kalbimiz Slovak halkına tüm dünya insanlarına her zaman açıktır" diye konuştu
Bilhassa yeni fasılların açılması konusunda Avrupa Birliği'nde kendilerine daha adil davranılmasını arzu ettiklerine belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda Slovak dostlarından bugüne kadar devamlı destek aldıklarını, bu desteğin daha da artmasını özellikle beklediklerini söyledi. Türkiye'nin, 1 Aralık 2014 itibarıyla G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dönem başkanlığı sırasında G-20'nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların ele alındığı temel platform olma özelliğini daha da kuvvetlendirmek arzusunda olduklarını vurguladı.
“BÜYÜME, TOPLUMUN BÜTÜN KESİMLERİNİ KAPSAMALIDIR”
Büyümenin, toplumun bütün kesimlerini kapsamasına ve sürdürülebilir olmasına büyük önem verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Veriler sözlerin yerine getirilmesinin ve güvenin tesis edilmesinin iş dünyası bakımından ne kadar önemli olduğunu en iyi sizler biliyorsunuz. G20'nin taahhütlerini uygulaması, küresel plandaki itibarını kuvvetlendirmesi bakımından şarttır. Bu anlayışla G20'nin tüm taahhütlerinin etkin biçimde uygulanması için izleme mekanizmaları oluşturmayı hedefliyoruz. Küresel ölçekteki altyapı yatırımları açığının kapatılması için de ortak bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bazı hesaplamalara göre önümüzdeki 15 yıl içerisinde küresel ölçekte 70 trilyon dolarlık bir yatırıma ihtiyaç var" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 ülkelerinin ulusal büyüme hedeflerini destekleyecek kapsamlı yatırım stratejileri hazırlamalarına yönelik çalışmaları dönem başkanlıklarında sonuçlandırmayı amaçladıklarını bildirdi.
Ticaret ve enerji gibi konuların G20 Dönem Başkanlığı gündeminin önemli başlıkları arasında yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle Afrika'da ciddi bir sorun halini alan enerjiye erişim konusuna da bu kapsamda eğilmeyi düşünüyoruz" dedi.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SLOVAKYA'DAKİ İKİLİ TEMASLARI
Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile Türkiye-Slovakya İş Forumu'na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovakya Başbakanlığına geçerek Başbakan Fico ile bir araya geldi. Daha sonra da Bratislava Kalesi'ne geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada Slovakya Millî Konsey Başkanı Peter Pellegrini ile görüştü.
Slovakya’daki temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretinin son durağı olan Romanya’ya geçti.