Değerli hanımefendiler, beyefendiler;
Hepinizi muhabbetle selamlıyorum. Bir eğitim projesi vesilesiyle daha bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Milli Eğitim Bakanlığımıza ve Ak Parti Kadın Teşkilatımıza şükranlarımı sunuyorum. Hepiniz hoş geldiniz, sefa getirdiniz.
Kıymetli konuklar;
Eğitim, bir toplumun yegâne güç kaynağıdır. Hükümetimiz de icraatlarında bu hassasiyeti en ön sıralara taşımaktadır. Gerek eğitimde yapılan reformlarla, gerekse sağlanan fırsat eşitliği ile okullaşma oranı hatırı sayılır şekilde arttı.
Bugüne kadar, biz de sivil toplum kuruluşları ile “Haydi Kızlar Okula”, “Ana-Kız Okuldayız” ve “Okuryazarlık Seferberliği” gibi birçok kampanya düzenledik. Bu çalışmaların, sayısız insanın hayatını mucizevi bir şekilde değiştirdiğini bizzat gördüm.
Şimdi de, hepimize büyük bir heyecan veren “Nerede Kalmıştık” projesini hayata geçiriyoruz. Bir sebeple eğitimleri yarıda kalan kadınlarımız ve kız çocuklarımız, okula, kaldıkları yerden devam edecekler.
Hepimiz biliyoruz ki, yarım kalmış yolculukların, kişilerin özelinde derin anlamları olur. İnsan kaç yaşına gelirse gelsin, okul sıralarının özlemini, hasretliklerin en büyüğü olarak yaşar. Bu proje ile, 81 ilimizde, açık öğretim liselerimiz ve halk eğitim merkezlerimiz, kadınlarımızı hem diploma sahibi yapacak, hem de mesleki beceri kazandıracak.
Ayrıca, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız ve soydaşlarımız da, ‘Açık Öğretim Lisesi Batı Avrupa ve Balkanlar Programı’ndan istifade edebilecek. Bu süreçte, Ak Parti kadın milletvekillerimiz, Ak Parti kadın kolları başkanlarımız ve vekil eşlerimiz de gönüllü “eğitim rehberi” olarak, kadınlarımızla birlikte olacaklar. Onları bu büyük atılımda yalnız bırakmayacaklar. İnanıyorum ki projemiz sayesinde, birçok insanın içinde ukde olan bu mesele, kısa zamanda mutlu sona dönüşecek.
Değerli misafirler;
Güçlü toplumların, nitelikli eğitim almış bireylerden oluştuğu, tartışmasız bir gerçektir. Eğitim hakkından erkek ve kadınların eşit faydalanması, bir toplumun kendini geleceğe taşıyabilmesinin tek yoludur.
Tabii bununla birlikte biliyoruz ki, aile ilk eğitim ocağı ve ilk sosyal çevredir. Bir çocuğun içine doğduğu aile, karakterini şekillendirdiği ve değerlerini öğrendiği ilk yerdir. Aile içinde de nesilleri yetiştiren, niteliğini belirleyen, kumaşını biçen daha çok kadınlardır. Yeterli eğitimi almış kadınlar, aileden güçlü bir topluma geçişi sağlayan en önemli aktörlerdir.
Takdir edersiniz ki, aynı zamanda kadınlar toplumlarının aynasıdır. Köklerimize baktığınızda, medeniyet anlayışımızda kadının en üst mertebede olduğunu görürüz. Anadolu’da kadının, sosyal ve ekonomik hayatın önde gelen bir parçası olduğu hakikattir. Bacıyan-ı Rum, yani Anadolu Kadınlar Birliği’nin, topluma yön veren konumları bugün bile şaşkınlık vericidir.
Yüzyıllar öncesinde, zanaatla ilgilenmişler, yeri gelince vatan müdafaası yapmışlardır. Sosyal sorunlara eğilmişler, dayanışmanın, el uzatmanın, birbirini kalkındırmanın en güzel örnekliklerini sergilemişlerdir. Gençlere yol göstermişler, yetimlere sahip çıkmışlar, yaşlıları himaye etmişlerdir.
Maddi sıkıntı içindeki insanlara ekonomik ferahlık sağlayacak yardımlaşma kanalları oluşturmuşlardır. Kadınlarımız, bu mirasa her dönem sahip çıkmış, Kurtuluş Savaşında, bir ülkenin yeniden doğuşunda ve geleceğe attığı adımlarda emsalsiz örnekler sergilemişlerdir.
Bugün de, sanayiden, ekonomiye, tıptan, sanata ve spora kadar, her alanda medar-ı iftiharımız olan kadınlarımız var. Bu nitelikli insan kaynağının artması, ülkemizin gelişimi açısından hayati öneme sahip. İnanıyorum ki, Nerede Kalmıştık Projesi, kadınlarımızın bilgi ve becerileri kadar istihdam oranlarını da arttıracak. Güçlü kadınlar güçlü ailelere, güçlü aileler ise bileği bükülemez bir topluma dönüşecek.
Değerli katılımcılar;
Maalesef, sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde kadınlar eğitim haklarından ekonomik, siyasi veya toplumsal nedenlerle mahrum oluyorlar.
Bugün dünyada, yaklaşık 132 milyon kız çocuğunun eğitim hakkını kullanamadığı biliniyor. Bu rakamın 34 milyonu ilkokul, 30 milyonu ortaokul, 67 milyonu ise, lise seviyesinde eğitimi yarıda kalmış ya da hiç başlamamış kızlardan oluşuyor. Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre küresel olarak 796 milyon okuma yazması olmayan insanın, üçte ikisi maalesef kadınlar.
Bu insanların eğitim hakkına kavuştuğu bir dünya nasıl olurdu? Bir düşünelim mi? 796 milyonun içinde okuma öğrenen, 132 milyonun içinde tekrar okula giden kadının her biri, karanlıkları aydınlatacak birer güneş olurdu elbette. Kendi ülkemizde, eğitim hakkını tamamlamamış tek bir kadın ya da kız çocuğu bırakmamak, sadece bize değil, dünyanın aydınlık geleceğine de yatırımdır.
Kıymetli misafirler;
Sözlerime son vermeden, tüm kadınlarımıza ve kız çocuklarımıza buradan seslenmek istiyorum. Eğitiminiz hangi sebeple yarım kalmış olursa olsun, kendinizi gerçekleştirme serüveniniz hala devam ediyor.
Hayatta geç kalınmayan ender şeylerden biri, eğitimdir. İnsan her yaşta, yeniden başlayabilir. Sizden de bu cesareti göstermenizi istiyorum. Bilgi çağı dediğimiz ve teknolojinin hâkim güç olduğu günümüzde, eğitim, bu dünyaya girmemizi sağlayan tek bilettir. Size uzatılan bu bileti alıp, sonuna kadar kullanmanızı istirham ediyorum.
Bir şairimiz şöyle diyor; “kırarlar diye hayal kurmaktan vazgeçilmez.” Eğitimin yarıda kalmasının insanda bir küskünlüğe dönüşebileceğini tahmin ediyorum. Ancak, bu yolculukta yanınızda olduğumuzu hiç unutmayın. Siz diplomanızı alana kadar, ele ele tutuşacağız. Kurduğunuz hayalleri gerçekleştirmenizde yarenleriniz olacağız. Hepinize şimdiden çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Milyonlarca üyesi ile ülkemizin geleceği adına canla başla çalışan AK Parti Kadın Teşkilatımıza bu heyecan verici projesi nedeniyle şükranlarımı sunuyorum. Programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle selamlıyor, hayırlı günler diliyorum. Kalın Sağlıcakla.