Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademimizin Değerli Hocaları ve Öğrencileri,
Kıymetli Misafirler,
Sizleri en kalbi duygularıma, hürmetle, muhabbetle selamlıyorum. Jandarma Genel Komutanlığımız ile Sahil Güvenlik Komutanlığımızın bu gurur gününde böylesine muhteşem bir atmosferde sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.
2022-2023 akademik yılını başarıyla tamamlayan tüm evlatlarımızı canı gönülden tebrik ediyor, her birinin alınlarından öpüyorum. Bugün, 690 erkek, 82 kadın, 19 misafir olmak üzere toplam 791 subay ile 2.700 erkek, 319 kadın astsubay öğrencimizi mezun etmenin sevincini yaşıyoruz. Böylece farklı branş, uyruk ve rütbelerde toplam 3.810 evladımızı akademiden mezun etmiş oluyoruz.
Bugüne kadar 3 bin 112 subay, 22 bin 835 astsubayız jandarmaya, 351 subay, 960 astsubayımız ise Sahil Güvenlik Teşkilatımıza katıldı. Aynı şekilde dost ve müttefik ülkelerden 44 uluslararası öğrencimiz akademideki eğitimlerini bitirerek, ülkelerine döndü. Bugün bu sayıya yeni neferler, yeni genç yürekler ekliyoruz. Yeni mezunlarımızın da katılımıyla birlikte Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarımız inşallah daha da güçlenecektir.
Biliyorsunuz 253 vatan evladını şehit verdiğimiz 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kritik kurumlarımızı yeniden yapılandırdık. Eğitim süreçlerinden insan kaynağı temine, atamalardan müfredata kadar geniş bir yelpazede önemli değişikliklere gittik. Bunun olumlu neticelerini pek çok alanda görüyoruz. Diğer kurumlarımız gibi jandarma ve sahil güvenlik birimlerimizin de yeni bir ruha kavuştuğunu memnuniyetle müşahede ediyoruz.
Gerek hizmet standardı, gerek devletimize sadakat, gerekse hukuk ve demokrasiye bağlılık noktasında geçmişle kıyas dahi edilemeyecek seviyeye ulaştık. Kolluk kuvvetlerimiz kendi görev sahaları içinde başarılı çalışmalara imza atmaya başladı. Terörle mücadele başta olmak üzere asayiş ve emniyet hizmetlerinde daha tesirli sonuçlar alıyoruz. Bölücü örgütün Kandil’deki baronlarına ve Suriye’deki elebaşlarına nefes aldırmıyoruz. Yalan ve propaganda ile kandırılıp dağa kaçırılan gençlerin sayısı günden güne azalıyor. Terör örgütlerine katılım tarihin en düşük seviyelerine indi. Diyarbakır annelerinin 1450 gündür süren cesur direnişi bölücü örgütün gerçek yüzünün görülmesini sağladı. Bugüne kadar 45 kişi bölücü terör örgütünden kaçarak tekrar aileleriyle kucaklaştı. Geride bıraktığımız 2,5 aylık süreçte 32 terörist ikna yoluyla teslim oldu. Bu sayıların önümüzdeki günlerde daha da artacağına inanıyorum.
Türkiye, eninde sonunda terör belasından muhakkak kurtulacaktır. Ne DEAŞ’la mücadele kılıfı altında verilen tırlar dolusu silahlar, ne de ağababalarından gördüğü destekler, teröristleri bekleyen acı akıbetin önüne geçemeyecektir.
Buradan bir kez daha, ne ülkemizin, ne de bölgemizin geleceğinde hiçbir terör örgütüne yer olmadığını ifade etmek istiyorum. Teröristler ya nedamet duyup Türk adaletine teslim olacaklar ya da devletimizin demir yumruğuyla yüzleşeceklerdir, bunun dışında önlerinde başka hiçbir yol yoktur.
Kıymetli Misafirler,
Sadece terör örgütleriyle değil, küresel bir sorun olan düzensiz göçle ve zehir tacirleriyle mücadelemiz de güçlenerek devam ediyor. Vatandaşımızın canına, malına, huzuruna ve esenliğine kasteden kim varsa hepsinin tek tek tepelerine biniyoruz, bineceğiz.
Türkiye’yi mülteci akınıyla sıkıştırma senaryolarını boşa çıkartıyoruz. sahil güvenliğimizin yoğun çabaları neticesinde Ege’de ölümlerin önüne geçtik. 700’e yakın umut yolcunun ölümüne seyirci kalındığı bir ortamda biz insanları yaşatmak için gerektiğinde tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Birileri şişlemek suretiyle bu insanları Ege’de ölüme mahkum ederken, biz sahil güvenlik güçlerimizle onları o dalgaların arasından kurtarıyoruz. İşte bu Türk’ün merhamet duygularının en açık ifadesidir.
İnsan kaçakçılarına karşı alınan tedbirleri içeride ve sınır hattında arttırdık. Yılbaşından bu yana 143 bin düzensiz göçmenin ülkemize girişini engelledik. Kaçak olarak ülkemizde bulunan veya suça bulaşanları da tespit ediyor ve süratle sınır dışı ediyoruz. Bu kapsamda son 2,5 ayda yakalanan 61 bin kaçak göçmenden 25 bini sınır dışı edildi.
Düzensiz göçe karşı her türlü tedbiri alırken, ülkemiz ekonomisine katkı yapan, döviz getiren, istihdam oluşturan, Türkiye’de eğitim gören yabancı misafirlerimizi de bağrımıza basıyoruz. Tarihimizde, kültürümüzde, inancımızda yeri olmayan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumumuza sirayet etmesine izin veremeyiz. Asırlardır mazlum ve mağdurların sığınağı olmuş devletimizin tertemiz siciline birkaç kendini bilmezin leke sürmesine göz yumamayız. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, inşallah bu meseleyi Türk milletine yakışan bir vakar ve vicdani duruşla çözüme kavuşturacağız. Nitekim gönüllü, onurlu ve güvenli geri dönüşleri kolaylaştırmak amacıyla Suriye’nin kuzeyinde inşa edilen kalıcı konutların yapımı sürüyor. Katar’ın mali desteğiyle inşa edilen bu konutların tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 1 milyon kardeşimiz huzuru kalple vatanlarına dönebileceklerdir.
Belli çevreler tarafından körüklenen yalan ve iftira furyasının aksine, Türkiye asayişe dair tüm başlıklarda çok büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Bu başarıda hiç şüphesiz Hükümetimizin kararlılığı yanında, askerinden polisine, jandarmasından sahil güvenliğine, bekçisinden istihbaratına tüm emniyet birimlerimizin uyum içinde çalışmasının büyük payı vardır.
Teknolojinin de sağladığı imkânlar sayesinde bir dönem en önemli sıkıntı kaynağımız olan koordinasyon sorununu çözüme kavuşturduk. Ayrıca, tüm operasyonlarımızı başkalarına ihtiyaç duymadan yürütebilir hale geldik. Suçla ve suçluyla mücadele yanında suçu önleyici faaliyetler konusunda da ciddi mesafe kat ettik. Muhalefetin ve Türkiye’nin başarılarından rahatsız olan ideolojik çevrelerin tezviratına rağmen yakaladığımız ivmeyi sürdürüyoruz. Görevini yapan jandarmamıza dil uzatacak, hakaret edecek kadar gözü dönmüşlerin iftiralarına asla kulak asmıyoruz. Sicili ülkemizin karşısında kim varsa onun yanında yer almakla dolu bu muhterisleri mahşeri vicdana havale ediyoruz. Son seçimler milletimizin bunlara prim vermediğini, böyle davranmaya devam ettikleri sürece de asla prim vermeyeceğini göstermiştir. Askere, polise, jandarmaya ve sahil güvenliğe düşmanca yaklaşanların kaybetmeye mahkum olduğunu gayet iyi biliyoruz. Biz onlara aldırmadan sadece işimize bakıyor, milletimizin bize yönelik teveccühüne mazhar olmaya, Türkiye yüzyılımızın inşasına giden yoldaki taşları temizlemeye çalışıyoruz. Karşılaştığımız onca sıkıntıya rağmen, aziz milletimizin destek ve duasıyla inşallah bu hedefimize ulaşacağımıza yürekten inanıyoruz.
Değerli Dostlar,
Kaliteli, nitelikli ve disiplinli bir eğitim her alanda olduğu gibi, tüm emniyet hizmetlerinde de başarının anahtarıdır. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademimiz, bu hususta da farkını ortaya koymaktadır. Zorlu eleme aşamalarından geçen gençlerimizin göreve hazırlanmasında akademimizin kıymetli hocaları ve komutanları önemli rol oynuyor. Subay ve astsubaylarımızı en donanımlı, en nitelikli şekilde yetiştiren hocalarımıza, komutanlarımıza ve ailelerimize şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.
Mezuniyet sevinci yaşayan buradaki her bir evladımız, yoğun bir eğitim sürecini alnının akıyla tamamlayarak, yüzlerce yıldır üzerinde tek bir leke bulunmayan şerefli bir üniformayı giymeyi hak ettiler. Mezunlarımız sadece ailelerinin değil 85 milyonun da iftihar kaynağı oldular. Hocaları ve komutanlarıyla birlikte hepimizin yüzünü ağarttılar. Tıpkı aileleriniz ve hocalarınız gibi, bizler de evet tüm gençlerimizle gurur duyuyoruz. Devletimiz ve milletimiz için üstleneceğiniz tüm görevlerde şimdiden her birinize başarılar diliyorum.
Burada bir hususa dikkatlerinizi özellikle çekmek istiyorum; Türkiye’ye ve Türk milletine hizmet etmenin pek çok farklı yolu bulunuyor. Hayatın tabii akışı içinde hepimiz birer vazife alarak hem helalinden rızkımızı kazanıyor, hem de topluma karşı mesuliyetimizi hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz. Hiç şüphesiz aklıyla, yüreğiyle ve bileğiyle aziz milletimize ve devletimize hizmet eden her meslek erbabının emeği de, alın teri de mukaddestir. Doktorundan öğretmenine, işçisinden işverenine, çiftçisinden esnafına kadar Türkiye’ye katkı sunan herkesin başımızın üzerinde yeri vardır.
Büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda gösterilen her samimi çabayı şükranla karşılıyoruz, ancak vatanımızın bekası, milletimizin istikbal ve istiklali uğrunda gerektiğinde canını feda eden güvenlik güçlerimizin konumu ayrıdır. 85 milyonun huzur ve esenliği için karada, havada, denizde gece-gündüz demeden görev yapan kahramanların hakkı elbette ödenmez. Şu an karşımda gözleri çakmak-çakmak parlayan her bir evladımız, işte böyle ağır bir sorumluluğu taşımaya namzettir.
Sizler, bugünden itibaren onurlu olduğu kadar zor ve fedakârlık gerektiren bir mesleği icra edeceksiniz. Milletimizi asırlardır ayakta tutan maddi ve manevi değerleri inşallah sizler yaşatacaksınız. Bu milletin huzurunu bozmaya teşebbüs edecek alçakların karşısına ilk önce siz dikileceksiniz. Ne mutlu size ki milletimizin Peygamber ocağı olarak gördüğü muazzez bir çatıya katılma imkânı buldunuz. Bu ocak ki ne adında ufak bir leke, ne mazisinde bir ayıp, ne de tepesinde bir kara bulut vardır. Eviniz kadar temiz, aileniz kadar aziz, bu güzide ocağa katılarak ailenizden farksız olan bu millete, evinizden farksız olan bu vatana hizmet etme şerefine nail olacaksınız. Bugüne kadar ailenizin en kıymetli evladıydınız, inşallah bundan sonra her biriniz 85 milyonun göz bebeğisiniz. Sizleri yetiştiren ve bu vatana hizmete gönderen ailelerinize şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum.
Tüm şehitlerimizi hayırla yâd ediyorum.
İnanıyorum ki şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda, canı, cananı, bütün varımı alsın da Huda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda” diyerek bu yolda yola revan oluyoruz. Rabbim, ayağınıza taş değdirmesin. Sizleri türlü kazadan, beladan, saldırıdan ve ihanetten muhafaza buyursun diyorum.
Sizlerden bu millet uğruna, bu vatan uğruna, bu bayrak uğruna, kahraman ecdadın manevi hatırası ve emaneti uğruna, ihanete de, hasımlarımıza da asla geçit vermemenizi bekliyorum.
Bu duygularla mezuniyetinizin siz, aileniz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bundan sonraki hayatınızda Rabbimden başarı ve esenlikler diliyorum. Sadece anne-babanızın değil 85 milyonun tamamının samimi dualarının arkanızda olduğunu bilmenizi istiyorum.
Mezun olan misafir öğrencilerimizi de tebrik ediyorum.
Hepinizi tekrar sevgi ve saygılarımla selamlıyorum, kalın sağlıcakla.