Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Felix Tshisekedi Tshilombo,
Afrika Birliği Komisyonu Başkanı kıymetli kardeşim Sayın Musa Faki Mahamat,
Değerli Basın Mensupları,
Sizleri en kalbi duygularımla, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum. 3. Türkiye Afrika Ortalık Zirvemizi hamdolsun başarıyla tamamladık. Bu tarihi zirvenin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen Afrika Birliği Dönem Başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Felix Tshisekedi Tshilombo ile Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Sayın Musa Faki Mahamat’ın özellikle şahsım, milletim adına kendilerine şükranlarımı ifade ediyorum.
Teşrifleri için tüm devlet ve hükümet başkanlarına, bakanlara, heyet başkanlarına, Afrika’daki bölgesel teşkilatların temsilcilerine, Ankara’da ki Afrika büyükelçilerine katılımları ve katkıları için teşekkür ediyorum.
Türkiye Afrika ilişkileri 2005 yılında bu yana sürekli ivme kazanmıştır. Her alanda kaydedilen bu ilerlemede sayısını karşılıklı olarak arttırdığımız büyükelçiliklerimizin çok büyük katkısı vardır. Hatırlayın, 2005 yılını Afrika yılı ilan etmiştik ve 2005'te 12 olan büyükelçilik sayımız 2021'e geldiğimizde 43'e yükseldi. Hedefimiz inşallah bu sayıyı ilk etapta 49'a çıkarmak. Bu süre içinde Ankara'daki Afrika Büyükelçiliklerin sayısı da 10’dan 37’ye ulaştı. Yine aynı dönemde ikili ticaretimizin gelişmesinde önemli rol oynayan ticaret müşavirliklerimizin sayısını da 6'dan 38'e çıkardık.
Bugünkü zirveyle Türkiye Afrika ilişkilerini yeni ve daha ileri bir seviyeye taşıyoruz. Birlikte kalkınma ve refah için güçlendirilmiş ortalık temasıyla düzenlediğimiz zirvemizde kabul ettiğimiz bildiri ve ortak eylem planıyla ilişkilerimizi daha da derinleştirecek bir yol haritası üzerinde mutabık kaldık. 2022-2026 dönemini kapsayan eylem planı kıtada barış, güvenlik ve adaletin tesisinden altyapı yatırımlarına, ticaretten gençlik ve kadınların gelişimine kadar geniş bir yelpazede ortaklığımıza rehberlik edecektir. Zirve kapsamında ilgili bakanlarımızın iştirakiyle sağlık, eğitim ve tarım konularında ayrı oturumlarda gerçekleştirildi. Bunun için de tabi ki savunma sanayi de dahil.
Önümüzdeki 5 yılda kıtanın eğitim, sağlık, tarım ve insan kaynakları kapasitesinin artırılmasına yönelik fikir teatisinde bulunuldu, atılabilecek adımlar ele alındı. Biz birlikte kazanalım, birlikte kaldıralım, birlikte büyüyelim, insanlarımızın refahını birlikte arttıralım istiyoruz. Ticaret Bakanlığımız ile Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı Genel Sekreterliği arasındaki mutabakat zaptını bu bakımdan son derece önemsiyorum. Zirvede alınan kararların hayata geçirilmesini, bakanlıklarımız, ilgili kuruluşlarımız ve özel sektör temsilcilerimizi ile işbirliği içinde çalışarak hayata geçireceğiz. Türkiye olarak Afrika içi ticaretin geliştirilme çabalarını destekliyor, kıtayla iş yapan firmalarımızı yerelleşme hususunda teşvik etmeyi sürdüreceğiz.
Kıymetli Basın Mensupları,
Zirve marjında Afrikalı mevkidaşlarımla ikili gündemimizi ve bölgesel meseleleri değerlendirme fırsatımız oldu. Dün liderlerle ikili görüşmelerim oldu, bugün yine aynı şekilde liderlerle de ayrıca ikili görüşmeler yaptım.
Dünya beşten büyüktür düsturumuz çerçevesinde Afrika ülkelerinin Güvenlik Konseyi'ndeki temsilinin artırılması ve güçlendirilmesine destek verdiğimizi ifade ettim. Bu vesileyle teröristten organize suçlar ve uyuşturucuyla mücadeleye, yoksulluğun azaltılması ve kalkınmadan eğitim ve salgın hastalıklara kadar pek çok konuda Afrikalı dostlarımızla işbirliğimizi sürdürme kararlılığımızı altını çizmek istiyorum.
Aynı yaklaşımla Türk demokrasisine kast eden terör örgütü FETÖ'nün iltisaklı şahıs ve kurumlarının halen bazı Afrika ülkelerinde melce bulduklarını Afrikalı dostlarımızın dikkatlerine bir kez daha getirdim. Bugüne kadar FETÖ ile mücadelemize destek olan, bu terör örgütünün faaliyetlerini yasaklayan, örgütle iltisaklı eğitim kurumlarını Maarif Vakfımıza devreden veya kapatan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bu tutumun diğer ülkeler tarafından da benimsenmesi haklı beklentimizdir.
Bildiğiniz gibi Türkiye-Afrika ortaklığını bugünlere taşıyan zirvelerimizin ilkini 2008'de İstanbul'da, ikincisini ise 2014 yılında Malabo’da gerçekleştirdik. 3. Zirveye ev sahipliği yaparak Afrika ülkelerinin değerli liderlerini ülkemizde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duydum. Zorlu salgın şartlarına rağmen başarıyla icra ettiğimiz bu zirve ile Türkiye-Afrika ilişkilerinde kritik bir eşiği daha aştığımıza inanıyorum.
Zirvelerin düzenli aralıklarla yapılmasına önem affediyorum. Siz değerli misafirlerimizi, 11-13 Mart 2022 tarihlerinde diplomasiyi yeniden kurgulamak ana teması altında ikincisini düzenleyeceğimiz Antalya Diploması Forumu’nda yeniden görebilmeyi temenni ediyorum.
Zirvenin başarıyla gerçekleştirilmesi yönünde gayret sarf eden başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere, tüm ilgili kurum, kuruluşlarımıza ve emeği geçen herkese şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu vesileyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda dün kabul edilen 2022 bütçesinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Meclisimize ve tüm milletvekillerimize bütçe çalışmalarında gösterdikleri gayret için şükranlarımı sunuyorum.
Bu düşüncelerle sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum, kalın sağlıcakla.