Aziz Milletim,
Teknofest’in Değerli Katılımcıları,
Sevgili Gençler,
Kıymetli Misafirler;
Sizleri en kalbi duygularımla, hasretle, muhabbetle selamlıyorum. Fatih Sultan Mehmet Han’ın fetih ettiği, Hezarfen Ahmed Çelebi’nin yaşadığı güzel İstanbul’umuzdan, ülkemizin tüm gençlerini ilime, bilime, araştırmaya gönül veren tüm genç kardeşlerimi selamlıyorum.
Dünyanın bir numaralı havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’te yeniden sizlerle beraber olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. İstanbul’umuzun ve Türkiye’nin farklı şehirlerinden Teknofest’te teşrif eden her bir kardeşlerime hoş geldiniz diyorum.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Teknofest’in ülkemize, milletimize ve özellikle istikbalimizin teminatı gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum. Bizlere bu gururu yaşatan, her sene bir önceki yıldan çok daha görkemli bir teknoloji şöleni sunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile T3 Vakfı’na, tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımıza canı gönülden, şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.
Atalarımız er giden işine, geç giden boşuna, diyor. Teknofest’te bu tarihi hakikate bir kez daha şahitlik ediyoruz. Karşımızdaki bu muhteşem atmosferi erkenden işine koyulan, kendini işine adayan, kalbini ve zihnini işine veren emekçiler sayesinde ortaya çıktı. Farklı kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz, özel sektör firmalarımız, milli teknoloji hamlesinin nişanesi olan Teknofest için tam anlamıyla seferber oldular. Gece-gündüz demeden el birliği içinde çalışarak ülkemizin gençlerine, bilimi ve teknolojiye ilgi duyan her kesimden insanımıza işte bu gurur tablosunu yaşattılar. Teknofest sadece evlatlarımızı dünyanın en modern teknolojileri ile tanıştırmıyor, aynı zamanda onlara birlikte iş yapmayı, takım ruhunu, milli duyguları da aşılıyor. Gençlerimiz her sene Teknofest Teknoloji Yarışma tarihlerinin belirlenmesini sabırsızlıkla bekliyor. Kurdukları takımlarla roketten, insansız hava araçlarına, elektrikli araçlardan endüstriyel robotlara, biyoteknolojiden çevreye kadar birçok alanda kıyasıya rekabet ediyorlar. Sevindirici olan husus, ailelerimizin de bu yarışmalara hazırlık sürecinde çocuklarımızın en büyük destekçileri olmasıdır. Burada sergilenen her proje okuluyla, öğretmeniyle, hocasıyla, ailesiyle takım çalışmasının ürünüdür. Burada gençlerimizin emeklerinin özellikle yanı sıra, Türkiye’nin birikimi ülkemizin zengin potansiyeli de var. Burada Türkiye’nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. Teknofest’in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri inşallah 2053 ve 2071 Türkiye’sinin mimarları olacaktır.
Varsın birileri bizim gençlerimizi tanımak yerine, sizleri harflerle kategorilere ayırarak tanımlamaya çalışsın. Varsın birileri bu ülkenin gençlerine vizyon ve ufuk çizmek yerine, gençlerimizi kısır gündemlerine alet etmeye çalışsın. Varsın birileri hiçbir ayrım yapmadan bu ülkenin gençlerini kucaklamak yerine, siyasi ikballeri ve hırsları uğruna kutuplaştırmanın peşine düşsün. Varsın Akıncı’nın bir kablosunu lehimleyince ki, Gökbey’in tek bir vidasını sıkamayacak, TOGG’un bataryasının yerini dahi gösteremeyecek olanlar bu eseri inşa eden gençleri hor, hakir görsün.
Biz gençlerimize inanıyoruz, biz gençlerimizin harflerle tanımlayanların fersah fersah ötesinde bir karaktere, vizyona, ufka sahip olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bugün burada dünyanın seyrini değiştirecek olan uzay yolcularını, bilim insanlarını, mucitleri, pilotları, mühendisleri evet karşımda fizikçileri görüyorum.
Bugün burada ülkemizi güvenle, huzurla teslim edeceğimiz pırlanta gibi bir gençlik görüyorum. Daha da önemlisi, gençlerimizin yaşadığı tutkuyu paylaşan mühendis, araştırmacı, girişimci, ağabey ve ablaları görüyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak hem siz gençlerimizle, hem de sizleri en güzel şekilde yetiştiren anne, babalarımızla gurur duyuyorum. Rabbime şahsıma sizler gibi gençlerle yol yürümeyi nasip ettiği için sonsuz hamdolsun diyorum.
Sevgili Gençler,
Çok Değerli Misafirler,
Teknofest rekorların ve rekortmenlerin festivalidir. Teknofest yorulmak nedir bilmeyenlerin, kendine sınır çizdirmeyenlerin festivalidir. Burada 7’den 70’e tüm katılımcıların özellikle kendisine hitap eden eşsiz bir teknoloji ziyafeti var. Türk Yıldızları, Solo Türk, Aksungur, Atak Helikopterleri, Paraşüt Timleri, Hürkuş, Gökbey, Bayraktar TB-2 gibi gözbebeklerimiz İstanbul semalarında görsel bir şölen sunuyor. Tabii bu sene gökyüzündeki bekçilerimize yeni bir üye daha katıldı, ülkemizin tüm dünyada medarı iftiharı olan Akıncı bu sene gökyüzü şölenimizin yeni yıldızı olarak boy gösterdi.
Ayrıca bir diğer atılımımız olan Türkiye’nin otomobili TOGG yine ilk defa ziyaretçilerin huzuruna çıkmış oldu. Nasıl yapılan şovları beğendiniz mi? Bir daha sorayım beğendiniz mi? Türkiye’nin ürettiği helikopterlerle, uçaklarla, insansız hava araçlarıyla, otomobille gurur duydunuz mu? Elhamdülillah. Artık zaman yakın, TOGG artık halkımızın istifadesine sunulacak. Finmeccanica ile atak helikopterlerimizi yaptık ve onunla beraber terörü evet ülkemizde ve ülke dışında belini kırdık. Bugün Türk yapımı olan bu teknolojilerin semalarımızda çıkardığı ses hepimizin içini ısıtıyor, göğsünü kabartıyor. Hatırlayın, 5 yıl önceki hain darbe girişiminde havalanan uçaklar ülkemizi yıkmak, birliğimizi bozmak, sözüm ona bizi korkutmak için bu alanın üstünde uçuyorlardı. Hamdolsun bugün aynı alanda kendi ürettiğimiz insanlı ve insansız hava araçlarımız Türkiye’nin gücünü göstermek için uçuyor. Bazılarımız maalesef bu uçakların çıkardığı sesleri acıyla, teessürle hatırlıyor olabilir. Ancak bizim evlatlarımız bu sesleri festivalle, coşkuyla, büyük bir gururla hatırlayacaklardır. İnşallah bu ve benzeri organizasyonların sayısını artıracak, Türk gençliğini yeni dünyanın en yetkin nesli haline getireceğiz. Hamdolsun gerek gençlerimiz ilgisi ve milletimizin teveccühü, gerekse rakamlar bu hedefle kesinlikle rahatlıkla ulaşabileceğimizi gösteriyor.
2018 yılında Teknofest yolculuğu başladığında 14 teknoloji yarışması, 20 bin başvuru sahibi vardı. 2021 Teknofest’te geldiğimizde ise teknoloji yarışmalarının sayısı 35’e çıkarken, bu yarışmalara başvuran sayısı 10 kat artarak 200 bini buldu.
Yine 2018’de yarışmacılarımıza 2 milyon liralık ödül, 2 milyon liralık da maddi destek sağlanırken bu yıl bu rakamı 12 milyon lira seviyesine çıkardık. Ayrıca özel sektörümüz de sağ olsunlar Ar-Ge ve inovasyon deyince katkılarını hiçbir zaman esirgemiyor. Teknofest’in ilk sene 28 olan paydaş sayısı bu yıl 74’e çıkmak suretiyle festivalin nüfuz ettiği alanı daha da genişletti. Tabii paydaşların ve desteklerin sayısı arttıkça gençlerimiz de daha çeşitli alanlarda daha fazla yarışma sunabilme imkânı buluyoruz. Gençlerimizi sadece savunma sanayi alanındaki işlere değil, dünyanın en ileri en yeni teknolojilerine de hazırlıyoruz. Uçan araba tasarımından iletişim teknolojilerine, sağlıkta yapay zekadan sanayide dijital teknolojilere, biyoteknoloji ve inovasyondan tarım, turizm ve çevre ve enerjiye kadar birçok sivil alanda yarışmalar düzenliyoruz. Teknofest çok genç bir organizasyon olmasına rağmen şimdiden bölgemizde ve dünyada kendinden söz ettirmeyi başardı. 88 ülkeden yüzlerce öğrencinin, girişimcinin bu organizasyona katılımı aslında sahip olduğumuz küresel potansiyelin de ispatıdır.
İnsansız hava araçlarının dünya basınında manşetleri süslediği gibi, Teknofest’te dünya medyasının gündeminde bir numara olmalıdır. İnşallah önümüzdeki yıldan itibaren Teknofest’i uluslararası bir marka haline getirecek can Azerbaycan’dan başlayarak, dost ve müttefik ülkelerde de düzenleyeceğiz. Böylece Teknofest’i sadece ülkemizin değil, küresel çapta bir teknoloji ve inovasyon şölenine dönüştüreceğiz. İstiyoruz ki dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın yeni bir fikri olan, yeni bir teknoloji geliştiren ya da yeni bir girişim kuran genç o fikri, o teknolojiyi, o girişimi tanıtmak istediğinde aklına ilk Teknofest gelsin. Teknofest’i öyle önemli, öyle etkili, öyle küresel bir marka haline getirelim ki, dünyanın gençleri bu prestijli festivale katılmak için can atsın. Sizlerin gayretleri, sizlerin destekleriyle inşallah bunu da başaracağımıza ben inanıyorum.
Kardeşlerim,
Bugün yerli ve milli teknolojilerimizdeki başarıları eğer konuşabiliyorsak bunda son 19 yılda atılan adımların çok büyük payı bulunuyor. 19 yıldır yaptığımız yatırım ve atılımlarla Teknofest’in gençlerimizin yaktığı teknoloji ateşinin altyapısını hazırlıyoruz. Göreve geldiğimizde esamisi dahi okunmayan Ar-Ge ve yenilikçilik ekosistemimizi geliştirmek için büyük çaba harcadık. Bir taraftan işletmelerimize modern altyapılar sunarken, diğer taraftan bireysel ve kurumsal Ar-Ge bilincini aşılayabilmek için proje destekledik. Üniversitelerimize kapsamlı destekler vererek, dünya çapında tematik araştırma merkezleri kurduk. Firmalarımızın biraraya gelip güç birliği yapabileceği teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısını 89’a çıkardık.
2003’te binde 5 dahi olmayan Ar-Ge harcamalarımızın milli gelir içindeki payını ilk kez yüzde 1’in üzerine çıkardık. Elbette bu rakamların tamamı tek başına bir başarı hikayesidir, ancak beklediğimiz hedeflere ulaşmak için asla yeterli değildir. Çünkü biz bu günü özellikle kurtarmak için değil, büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etmenin derdindeyiz. Bunun yolu da öncelikle nitelikli bir insan kaynağına sahip olmaktan, insana yatırım yapmaktan geçiyor. İşte bu insanlar karşımda, bu gençler karşımda.
Bu amaçla gerek Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz, gerekse Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız bünyesinde birçok çalışma başlattık. Hâlihazırda 66 ilimizde bulunan dene-yap teknoloji atölyelerini 2023 yılına kadar 81 ilimizin tamamına yaygınlaştırıyoruz. Bu atölyelerde henüz ilk ve ortaokul çağındaki yavrularımıza yapay zeka, robotik kodlama, siber güvenlik gibi geleceğin teknolojilerine yönelik dersler veriyoruz. Gençlerimize sağladığımız girişimcilik, inovasyon ve Ar-Ge desteklerinin bunların yanı sıra, açık kaynak platformuyla, yeni nesil yazılım okullarıyla, Teknofest gibi organizasyonlarla bu eğitimi taçlandırıyoruz. Eskiden okulda öğrenilen matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi dersler gerçek hayatta ne işimize yaracak denilirdi. Gençler artık bu soruların cevabını Teknofest’te bulabiliyor.
Burada gençler okulda öğrendiği matematiği, fiziği, kimyayı kullanarak, roketler tasarlıyor, elektrikli araçları araştırıyor, İHA’ları uçuruyorlar. Yine bu amaçla milli teknoloji hamlesi ışığında ülkemizin teknoloji kabiliyetlerini en üst seviyeye taşımak için çaba harcıyoruz. Başarılarınızı ödüllendirmek, motivasyonunuzu en yukarıda tutmak için var gücümüzle çalışmayı sürdürüyoruz.
Sevgili Gençler,
Aynı gökte uçsalar dahi karganın dünyası başka, şahinin dünyası başkadır. Ülkemizde de siyaseti, ekonomiyi, savunmayı, diplomasiyi, bilimi milletin gözü yerine, başkalarının gözünde gören, okuyan bir kesim bulunuyor. Bunlar ülkeye ve millete ne hizmet ederler, ne de hizmet edilmesine izin verirler. Bunlar ilimde, bilimde, sanatta, sporda, kültürde, ne özgün bir eser ortaya koyarlar, ne de sizin gibi gençlerimizin ürettiği değerleri takdir ederler. Bunlar Batı ülkelerindeki her şeyi çok iyi, her hizmet ve ürünü çok kaliteli. Bizde ise tam tersine her şey çok kötü, çok pespaye, çok kalitesiz görürler.
Bunlar değerli kardeşlerim, Batı karşısında olabildiğince ezik, kendi halkına ve ülkesine karşı son derece kaba ve küstahtırlar. Kendi mahallesinin dışına çıkmayan sözde elit, özde lümpen, bu kifayetsiz güruhu bizim gibi sizler de gayet iyi tanıyorsunuz. Aynı şekilde bugüne kadar neyi başarmışsak, ülkemizi hangi alanlarda ileriye taşımışsak bunlara rağmen başardığımızı da sizler biliyorsunuz.
40 yıllık siyasi hayatı çetin mücadelelerle dolu bir büyüğünüz olarak sizlere şu gerçekleri hatırlatmak istiyorum: Size yapamazsınız, başaramazsınız diye üst perdeden ahkam kesenlerin sözlerine asla kulak asmayın. Heyecanınızı anlamayanlara, yeteneğinizi küçümseyenlere, sizi kafalarındaki dar kalıplara hapsetmeye çalışanlara asla prim vermeyin. Kendi başarısızlıklarına sizi ortak etmelerine kesinlikle rıza göstermeyin. Kadrolu felaket tellallarının hayallerinizle aranıza girmesine asla müsaade etmeyin. Sizler bizim en kıymetli varlığımız, bu ülkenin en büyük hazinesisiniz. Biz sizleri inanıyoruz, biz sizleri seviyoruz.
Sizler gençler, daha 21 yaşındayken çağ açıp çağ kapatan dahi Türk Fatih Sultan Mehmet Han’ın torunlarısınız. Sizler, benden bu millet için bir şey istiyorsanız en mükemmelisini istemelisiniz. Mademki bir millet tayyaresiz yaşayamaz, öyleyse bu yaşama vasıtasını başkalarının lütfundan beklememeliyiz, diyen Nuri Demirağlar’ın evlatlarısınız. Yerli ve milli sanayi için canını ortaya koyan Nuri Killigillerin mirasçılarısınız. Büyük ve güçlü Türkiye sizlerin omuzlarında yükselecektir. Hep söylediğim gibi, kader gayrete aşıktır. Bilim, ilim, hikmet ve idrak için önce inanç, sonra da gayret gerekir. Hayallerimizi ve hedeflerimizi ancak bu şekilde gerçeğe dönüştürebiliriz.
Sizden bugün, Teknofest’te bizlere eşlik eden Aziz Sancar Hocamızın başarısını daha öteye taşımanızı bekliyorum. Sizlere baktığımda gözlerinizdeki ışığı, kalbinizdeki ateşi görebiliyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz için hep daha ileriye gitmek, ülkemizin kodlarına işlenmiştir. Sizlerle yol yürümekten büyük bir onur, büyük bir gurur duyuyorum. Rabbim yolumuzu ve bahtımızı açık etsin diyorum.
Bu düşüncelerle sözlerime son verirken, bu güzel etkinlik için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, T3 Vakfına ve tüm paydaş kurum, kuruluşlara şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum.
Seneye Teknofest ateşinin çok daha güçlü şekilde yanmasını diliyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.
Kalın sağlıcakla.