15 Temmuz

 

10 Soruda FETÖ

 

 

 

“Doğrudan Sınırımız Olmasa da Arnavutluk’u Komşumuz Olarak Görüyoruz”

13.05.2015
“Doğrudan Sınırımız Olmasa da Arnavutluk’u Komşumuz Olarak Görüyoruz”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani ile birlikte Türkiye-Arnavutluk Ortak İş Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son dönemdeki ekonomik ve siyasi istikrarına vurgu yaparak, “Dünyanın ekonomik dar boğazdan geçtiği bir dönemde G-20’nin dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, 2003 öncesindeki gibi kendi kriziyle uğraşan değil, bölgesel ve küresel krizlere çözüm arayan bir ülke haline geldi” dedi.

Türkiye ve Arnavutluk'un yüzlerce yıllık ortak geçmişe sahip iki toplum olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geçen 12 yılda ortaya koyduğu başarının, ülkeler arasındaki işbirliğinin geleceğinin sağlam zeminini oluşturduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesis ettikleri güven ve istikrar ortamı sayesinde milli geliri 2002'deki 230 milyar dolar seviyesinden geçen yıl itibarıyla 800 milyar dolara, kişi başına düşen milli geliri de aynı dönemde 3 bin 500 dolardan 10 bin 500 dolara çıkardıklarını ifade etti.


Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yıl dönümü olan 2023'te, milli geliri 2 trilyon dolara, kişi başına düşen milli geliri de 25 bin dolara ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçtiğimiz 12 yılda ihracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıkarmış durumdayız. İhracatımızın yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Tarımsal üretimde Avrupa'da ilk sıradayız. Bugün dünyada ülkemizde üretilen ürünlerin girmediği, ihracatımızı yapmadığımız hiçbir ülke kalmadı. Hedefimiz 2023'te ihracatımızı 500 milyar dolara yükseltmektir" diye konuştu.

“IMF’YE BORÇ VERİR HALE GELDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 12 yıl önce IMF'ye 23,5 milyar dolar borcu olduğunu, bugün IMF'ye borcun sıfırlandığını ve borç verebilecek duruma gelindiğini belirterek, "Merkez Bankası döviz rezervi 27,5 milyar dolar olan bir Türkiye vardı. Şu anda ise Merkez Bankası döviz rezervi 120 milyar dolara çıkmış bir Türkiye var. Devletin borçlanma faizini yüzde 63'ten tek haneli rakamlara indirdik. Enflasyon yüzde 30'dan yine tek haneli rakamlara inmiş vaziyette" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin milli gelire oranla dış borcunun yüzde 73'ten yüzde 35'e indiğini, ülkenin 2003-2013 döneminde yıllık ortalama yüzde 5 oranında büyüdüğünü söyledi. Küresel ekonomik durgunluğa rağmen 2014'te büyüme oranının yüzde 2,9 olduğunu, ülkenin kamu maliyesini ve bankacılık sistemini yapısal reformlarla güçlendirdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, finans kuruluşlarının dünyayla rekabet eder hale geldiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin son 10 senede yılda ortalama 12,4 milyar dolar doğrudan uluslararası yatırım çeken bir ülke olduğunu, 2002 öncesinde bu rakamın yıllık ortalama 1 milyar dolarda kaldığını vurguladı.

TÜRKİYE’NİN ULUSLARARASI YARDIMLARI

Yatırım, ihracat ve finansın yanı sıra uluslararası yardımlarda da önemli bir yere gelindiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bundan 12 yıl önce uluslararası yardım, yılda sadece 45 milyon dolardı. Geçen yıl yaptığımız uluslararası yardımların tutarı 4,5 milyar dolara ulaştı. Bu alanda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'yi takiben üçüncü sıraya yerleştik" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayinde, dünyanın ilk on ülkesi arasına girmeyi hedeflediklerini, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve sosyal yardım alanlarındaki reformlarla vatandaşların hayat standartlarını yükselmeye devam ettiklerini belirtti. Eskiden eğitim görmek, sağlık hizmeti almak, çalışmak için vatandaşların yurtdışına gittiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şimdi bu amaçlarla diğer ülkelerden Türkiye'ye gelindiğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün ülkemizdeki üniversitelerde 13 bin 500'ü bizim bursumuzla olmak üzere 155 farklı ülkeden 50 bin öğrenci eğitim görüyor. Geçtiğimiz yıl sağlık hizmeti almak için ülkemize gelenlerin sayısı 400 bine ulaştı. Turist olarak ülkemize gelenlerin sayısı da her yıl artıyor. 2014 yılında bu sayı 37,5 milyonu bularak, Türkiye dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerden biri olma konumuna geldi" dedi.

“ARNAVUTLUK'TAN TÜRKİYE'YE GELEN TURİST SAYISI 80 BİNE ULAŞTI”

Arnavutluk vatandaşlarının ziyaretlerinde ilk sırada tercih ettiği ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014'te Arnavutluk'tan Türkiye'ye gelen turist sayısının 80 bine ulaştığını aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm alanında önemli bir potansiyele sahip Arnavutluk ile tecrübe paylaşımında bulunmaya hazır olduklarını dile getirdi.

Türkiye'nin altyapı alanındaki yatırımlarının devrim niteliğinde olduğunu, ülkenin çehresini değiştiren yatırımlar yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yolu olan bir ülkeydik. Ama göreve geldik 2002 sonu itibarıyla 12 senede biz buna 17 bin 600 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Bu altyapı için çok önemli bir adımdı. 26 havalimanımız vardı şu anda 53 havalimanımız var. Bu yıl sonuna kadar buna 3 havalimanı daha ekleyeceğiz" diye konuştu.

Avrasya Tüneli'nin gelecek yıl biteceğini, İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim'in yıl sonuna kadar biteceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'a üçüncü havalimanını yaptıklarını, burada yıllık yolcu kapasitesinin 150 milyon olarak hedeflendiğini kaydetti.

Tüm bu yatırımları devlet ve özel sektör arasında oluşturdukları uyumlu çalışma, güven ve istikrarla geliştirdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir ülkede güvenin olmaması halinde o ülkede istikrar olamayacağına işaret etti.

“TÜRKİYE KENDİSİNE YATIRIM YAPAN HİÇ KİMSEYİ MAHCUP ETMEDİ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye kendisine yatırım yapan hiç kimseyi mahcup etmedi, bize güvenen hiçbir uluslararası yatırımcı pişman olmadı. Ufak tefek bazı aksamalar olabilir ama bunları giderdik" dedi.

Yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 1 Aralık 2014 itibariyle bir yıllığına G-20 dönem başkanlığını üstlendiğini hatırlattı. Dünyanın ekonomik dar boğazdan geçtiği bir dönemde üstlenilen dönem başkanlığının yüklediği sorumluluğun farkında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye 2003 öncesindeki gibi kendi kriziyle uğraşan değil, bölgesel ve küresel krizlere çözüm arayan bir ülke haline geldi. Dönem başkanlığımız sırasında G-20'nin küresel ekonomiyi ilgilendiren konuların tartışıldığı platform olma özelliğini güçlendirmek istiyoruz. Bunun için dönem başkanlığımızın ana hedefi, kapsayıcı ve sağlam büyüme için ortak eylem olarak belirledik" diye konuştu.

G-20 bünyesinde güçlü bir düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler perspektifi oluşturmaya çalıştıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle söyledi: "Bunun için yaptığımız çalışmalarda KOBİ'lere ciddi manada önem vereceğiz. KOBİ'lerin küresel ekonomik sisteme daha iyi entegre olmasına yönelik, bu çalışmalara önem veriyoruz. Bu konularda G-20'nin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Dönem başkanlığında G-20'de bizi Arnavutluk'un da temsilcisi olarak görmenizi istiyorum, bundan hiç şüpheniz olmasın. Bu çerçevede her türlü iş birliğine açığız."

“NATO'DA İKİ DOST ÜLKEYİZ”

Arnavutluk'la ilişkilerin sadece ikili düzeyde değil, bölgesel ve uluslararası platformlarda da olumlu bir şekilde sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Arnavutluk'u doğrudan sınırımız olmasa da komşu ülke olarak görüyoruz. Askeri alanda NATO'da Arnavutluk'u nasıl desteklediğimizi zaten siyasi noktada temsil konumunda olan liderler gayet iyi bilirler. Şu anda NATO'da iki dost kardeş ülkeyiz. Bunun siyasi boyutu da tabii ki diğer alanlarda devam ediyor. Şimdi hedefimiz bir stratejik konseyi, Türkiye ile Arnavutluk arasında oluşturmaktır. Eğer bu stratejik konsey oluşursa, bunun anlaşması imzalanırsa şudur; tüm bakanlar kendi aralarında sürekli yıl boyu çalışma halinde olacaklar ve bu dışişleri bakanlıklarının sekreteryasıyla yürüyecek ve ondan sonra bir yıl Arnavutluk'ta bir yıl Türkiye'de bu çalışma yapılacaktır. Adeta bakanlar kurulu her yıl bir Türkiye, bir Arnavutluk olarak bunu sürdürecektir" dedi.

Başbakanlık yaptığı dönemde Edi Rama ile bu konuda görüşmeler yaptığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi temennim odur ki bu yeni dönemde iki başbakan bunu sonuçlandırır ve bu adımlar atılmış olur" ifadesini kullandı.

“BALKAN COĞRAFYASINDAKİ MÜŞTEREKLERİMİZ BİZİ BİRBİRİMİZE YAKIN HALE GETİRİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkan coğrafyasındaki müştereklerin ve Türkiye'de yaşayan milyonlarca Arnavut kökenli vatandaşın iki ülkeyi komşudan da yakın hale getirdiğini aktardı.

Son yıllarda iki ülke arasında gerçekleştirilen temas ve ziyaretlerden memnuniyet duyduklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu trafiği Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin sağlam bir temelde geliştirilmesi bakımından faydalı görüyoruz. Onun için ısrarla stratejik ortaklık ve yüksek düzeyli iş birliği konseyi kurulmasına ilişkin ortak açıklama metninin imzalanması ve yüksek düzeyli iş birliği konseyinin toplanması ilişkilerimizi daha da güçlü kılacaktır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ilişkilerdeki yoğun ve yakın iş birliğinin ekonomik ve ticari ilişkilere layıkıyla yansımadığını ifade ederek, "Bu güzel gelişmeleri karşılıklı ticareti ve yatırımları artırarak desteklememiz gerekiyor. İşte 2014 yılı sonu itibariyle maalesef ticaret hacmimiz 430 milyon dolar.  Bu çok düşük bir rakam, bunu daha önce hedef olarak 500 milyon dolar diye adını koymuştuk şimdi artık bu hedefi bir milyar dolar olarak koymalıyız ve bu bir milyar dolara çıkarabilmek için de gayretleri karşılıklı olarak ortaya koymalıyız" dedi.

ARNAVUTLUK’TAKİ TÜRK YATIRIMLARININ DEĞERİ 2,7 MİLYAR DOLAR

Arnavutluk'taki Türk yatırımlarının değerinin 2,7 milyar doları aşmış durumda olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: "Onun için ben Türk yatırımcılarına da lütfen bu yatırımlarınızı Arnavutluk'ta daha artırın ricasında bulunuyorum. Firmalarımız burada bankacılıktan madenciliğe, liman işletmeciliğinden enerjiye, lojistikten gıdaya pek çok sektörde faaliyet gösteriyor. Arnavutluk'ta 8 bin civarında istihdam sağlayan firmalarımızın yatırımlarını önemli görmekle birlikte yeterli bulmuyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizin karşılıklı fayda doğrultusunda daha da geliştirilmesini, derinleştirilmesini ve çeşitlendirilmesini sağlamalıyız diye düşünüyorum. Ticaret hacmimizi artık 1 milyar hedefinin üstüne doğru büyük bir heyecanla sürdürmeliyiz. Onun için DEİK ve Arnavutluk Ticaret ve Sanayi Odası'na burada önemli bir görev düşüyor ve atılacak adımlarla inanıyorum ki bu hedefe ulaşma noktasında siz iş adamlarımız ve yatırımcılarımızın üzerinde büyük bir görev var. Bize düşen nedir? Bize düşen iş adamlarımızın önünü açmaktır. Bir yerde tıkanma varsa bu tıkanmayı gidermektir. Bunun için pratik olacağız. Eğer bu konuda pratik olmazsak neticeye varamayız."

“PRATİK KARAR ALAMIYORSANIZ BİR YERE VARAMAZSINIZ”

Hiçbir zaman mevzuata takılmamak gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: "Bununla bir yere varılmaz. Başarının sırrı pratik çözümdedir. Onun için bürokratik oligarşi bir felakettir. Burada biz siyasilere önemli görev düşüyor. Bizler de zaman zaman bürokratik oligarşiye takılıyoruz, tehdit var, bakıyorsunuz 'efendim öyle olursa böyle olur...' Sen işine bak. Bir defa kendini bir bürokrat olarak çözmeye odakla, çözmemeye değil ama bunlar hep çözmemeye kendilerini odaklarlar çözmeye değil, onun için bu uyarıyı yapıyorum. Yani 'devlet bir anonim şirket gibi yönetilmelidir' diyorum, bizdeki siyasiler bile hemen şunu söylüyorlar 'Anonim şirket gibi yönetecekmiş' diyor, 'anonim şirketin ordusu olur mu' diyor. İşte kafa bu kadar basıyor, daha ileri basmıyor. Anonim şirket mantığında ne vardır bir, rahat karar alma, seri üretim, süratli üretim vardır. Eğer siz pratik karar alamıyorsanız bir yere varamazsınız. Bunun adı anonim olur, limited olur veya ayni ortaklık olur. Mesele çözüm üretebilen bir yapıyı, süratli netice alabilen bir yapıyı üretebilmektir. Bunu başarmak lazım. Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşabileceğimize samimiyetle inanıyorum. Türk ve Arnavut hükümetlerinin desteği ve teşvikiyle iş adamlarımızın burada daha çok ve daha büyük yatırımlar yapacaklarından ben kuşku duymuyorum."

“BUGÜN TEMELİ ATILAN NAMAZGÂH CAMİİ İKİ YILDA TAMAMLANACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iş adamlarının önündeki engellerin kaldırılması ve yatırımların hızlı devam etmesi konusunda Cumhurbaşkanları olarak her türlü desteği vereceklerini belirtti. Namazgâh Camisi'nin temelini attıklarını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bitirilmesi için 24 ay sözünü aldıklarını aktararak, "İnşallah 24 ay sonra Cuma Namazını burada kılmak üzere sözleşiyoruz' dedik şimdi 5 bin kişinin aynı anda namaz kılabilecekleri Namazgâh Camisi'nin temelini attık. Bunu Arnavut kardeşlerimize hibe edeceğiz, hediye edeceğiz" dedi.

Karma Ekonomik Komisyonu'nun bu yıl içerisinde toplanmasını da önemli gördüklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın ilk etapta hizmet ve yatırımları devamında tarımı ve diğer alanları kapsayacak şekilde genişletmesinde de fayda olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA ile parlamentonun belli bir bölümünü yıkıp, yenileyeceklerini, bunun da Türkiye'nin Arnavutluk'a bir hediyesi, hibesi olacağını ifade etti.

“YATIRIMLARIN ARTMASI İÇİN İŞ ADAMLARINI TEŞVİK EDİYORUZ”

İki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine destek vermek üzere ekonomi bakanlıkları bünyesinde kurulan ekiplerin düzenli olarak toplanmalarında da fayda gördüğünü aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dostum Başbakan Edi Rama, Arnavutluk ekonomisindeki öncelikli sektörleri enerji, petrol, madencilik, turizm ve tarım olarak belirtiyor. Bu sektörlerde iş adamlarımızı yatırıma ve Arnavutluk'taki girişimci kardeşlerimizle iş birliğine teşvik ediyoruz" dedi.

Tüm Haberler