15 Temmuz

 

10 Soruda FETÖ

 

 

 

“Arnavut Kardeşlerimizin Muhabbeti ve Kadirşinaslığı Karşısında Kendimizi İkinci Evimizde Hissediyoruz”

13.05.2015
“Arnavut Kardeşlerimizin Muhabbeti ve Kadirşinaslığı Karşısında Kendimizi İkinci Evimizde Hissediyoruz”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani ile ortak basın toplantısı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kökleri 6 asır öncesine dayanan Türk ve Arnavut halkları arasındaki ilişkiler, iki ülke arasındaki münasebetlerin belirleyicisidir” dedi.

Arnavutluk Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyetine gösterilen misafirperverlik için Cumhurbaşkanı Nishani’ye teşekkür ederek, “Arnavut kardeşlerimizin ilgisi, muhabbeti ve kadirşinaslığı karşısında kendimizi ikinci evimizde hissediyoruz.  Özellikle değerli dostum Nishani’ye Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yıl dönümü merasimlerine katılmak suretiyle orada bizim o mutlu günümüzü paylaşmalarından dolayı da şahsım, milletim adına ayrıca teşekkür ediyorum.  Biraz önce Sayın Nishani’yle gerek ikili, gerekse heyetler arası gerçekten çok çok verimli bir görüşmeyi gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizi askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel, tarihi, bütün boyutlarıyla ele aldık. Bir NATO üyesi olarak bildiğiniz gibi Arnavutluk’un NATO’ya girişi sürecinde Arnavutluk’u desteklemek suretiyle NATO’ya girişinde önemli bir fonksiyon üstlendik ve şimdi NATO’da birlikteyiz. Tabii bu konuda özellikle askeri eğitim-öğretim noktasında da yine birlikteliğimiz, bu çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

TÜRKİYE VE ARNAVUTLUK ARASINDAKİ DAYANIŞMA

İki ülkenin siyasi alanda, uluslararası kurumlardaki birlikteliğini güçlendirerek devam ettirmenin arzusu içerisinde bulunduklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Tabii bu vesileyle bir şeyi de burada ifade etmem gerekiyor, o da şudur: Türkiye ve Arnavutluk arasındaki bu dayanışma, bu birliktelik gerçekten çok büyük bir önem ifade ediyor. Özellikle ekonomik alanda da şu anda 430 milyon dolar civarında bir ticaret hacmine sahibiz. Diyorum ki, stratejik yüksek düzeyli konseyi temenni ederim ki Başbakanlarımız bir araya gelmek suretiyle hemen imzaları atar ve bununla birlikte yeni bir sıçrama dönemini yakalarız. “

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un Avrupa Birliği’ne girişiyle ilgili şu andaki gelinen mesafenin bir an önce sonuçlanmasının, ülkemizin de memnuniyetle takip ettiği bir süreç olduğunu belirterek, bunların Arnavutluk için bir sıçramayı da getireceğini söyledi.

“ARNAVUTLUK-TÜRKİYE ARASINDAKİ TİCARET HACMİ 1 MİLYAR DOLARA ULAŞMALIDIR”

Gümrük Birliği üyesi bir ülke olarak da Arnavutluk ile aramızdaki ticaret hacmi de süratle ilerlemeye başlayacağına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Arnavutluk-Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1 milyar dolara ulaşmalıdır. Aslında yapı itibariyle bu irade her iki ülkede de mevcut. Şunu hemen eklemek isterim ki; ekonomik iş birliğimiz sadece ticaretle sınırlı değil. Yatırım noktasında da şu anda biliyorsunuz Türk girişimcilerinin Arnavutluk’taki yatırımın toplam tutarı 2,7 milyar dolar. Bugün de büyük bir iş adamı grubuyla yine Arnavutluk’tayız. Akşam değerli dostumla iş adamlarına hep birlikte bir hitap edeceğiz. Onların bu noktadaki heyecanını daha da artırmamız lazım. Onların da bu noktadaki heyecanını artırmamız lazım. Temennim odur ki, önümüzdeki dönemde gerek altyapı, gerek üstyapı yatırımlarında ciddi adımlar atılabilsin. Örneğin, ülkemiz son 12 yılda ekonomide altyapısıyla-üstyapısıyla çok ciddi bir sıçramayı yakaladı. Ekonomiden ticarete, eğitimden sağlığa, ulaşımdan tarıma, enerjiye, bütün bu alanlarda gerçekten çok ciddi bir yükselişi yakalayan Türkiye var. Şu anda İstanbul’umuzda yıllık kapasitesi 150 milyon yolcu kapasitesi olan üçüncü havalimanının inşaatı hızla devam ediyor. Ve Boğazın altından geçen Marmaray’ı bitirdik ve şu ana kadar 18 ayda buradan geçen yolcu miktarı 73 milyon. Önümüzdeki yıl yine denizin altından bir tünel daha yapıyoruz, buradan otomobiller geçecek, iki katlı bir geçiş. Onun inşaatı da hızla devam ediyor. Bir diğer tabii önemli adım ki bu yılsonuna kadar o da bitecek; o da, Boğazın üzerinde üçüncü köprü şu anda yapılıyor. 3 milyar avro yatırım bedeli olan bir yatırım bu. Dünyanın en geniş köprülerinden bir tanesi; 4 gidiş-4 geliş, ortasından da hızlı tren geçecek. Buna benzer yatırımlarla altyapıda, üstyapıda gerçekten özgüven sahibi bir Türkiye haline 12 yılda geldik. Bütün bu alanlardaki bilgi ve birikimimizi Arnavut kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Bu arada kültürel noktada kültürel merkezlerinin karşılıklı olarak açılmasıyla da bu iletişimi sağlamanın görüşmelerini, müzakerelerini yaptık. Çünkü kökleri 6 asır öncesine dayanan Türk ve Arnavut halkları arasındaki ilişkiler esasında iki ülke arasındaki münasebetlerin de belirleyicisidir.” diye konuştu.

“BALKANLAR’DA BARIŞ ORTAMINI ZEDELEME GAYRETİ İÇERİSİNDE OLANLAR VAR”

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde, bölgesel ve uluslararası güncel meselelere de değindiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Balkanlar’da barış ortamını zedeleme gayreti içerisinde olanlar var. Onun için Balkanlar’ın barış, refah ve istikrarına biz de çok önem veriyoruz. Özellikle Makedonya Cumhuriyeti’nde devam eden gerginliklerin diyalog yoluyla çözülmesini ve Ohri Anlaşmasıyla sağlanmış olan barışın zarar görmemesini temenni ediyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülkeyiz ve şu anda hala 30 yıldır devam eden terörle mücadele sürecimiz hala devam ediyor. Bunun bedelini çok iyi biliriz. Ve aynı bedeli Balkanlar’da, dünyanın değişik yerlerinde farklı ülkeler, kim olursa olsun hangi dinden, hangi etnik unsurdan olursa olsun böyle bir bedeli ödemelerini istemiyoruz.  Terörün kazananı-kaybedeni, bunu ayırt edemezsiniz, olmaz, her iki taraf da kaybeder, aynı savaşta olduğu gibi. Ve özellikle de şu anda Suriye’de, Irak’ta yaşanan konular bizim gündemimizin değişmezleri arasında. Bakın şu anda 2 milyon insan bizim ülkemizde. Bunların 1 milyon 700 bini Suriye’den, 300 bini de Irak’tan. Şu ana kadar yaptığımız harcama 5 milyar 600 milyon dolar. Tabii ayrıca çadır kentlerde, konteyner kentlerde olanların dışında ülkemizin değişik şehirlerinde de yaşayanlar var. Tabii biz bunun sancısını, bedelini çok çektik, hala da ödüyoruz, ama dostlarımızın aynı şekilde bu tür bedelleri ödemesini istemeyiz. Akdeniz’de, Ege’de göçmenlerin botlarda, balıkçı gemilerinde batarak nasıl öldüklerine hep birlikte şahit oluyoruz. Ve ne yazık ki bunlara karşı Avrupa Birliği’nin takındığı tavırlar da ortada. Avrupa Birliği’nde müzakereci bir ülkenin Cumhurbaşkanı olarak bunu söylüyorum. Canımız yandığı için söylüyorum. Fakir, evsiz, yurtsuz, bu tür insanlara karşı duyarsız mı kalacağız? Bu insanlara karşı bir çözüm üretmek acaba gelişmiş ülkelerin sırtına borç değil mi? Biz diyoruz ki; herkes boynunun borcunu yerine getirmeli” dedi.

İki ülke arasında Güvenlik Anlaşmasının imzalanmasını da  çok önemsediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun genişletilmesinin de faydasına inandığını belirtti.

“PRİZE KALE CAMİİ, ORTAK KÜLTÜREL MİRASIMIZIN BİR ABİDESİDİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin dönem başkanlığını başarıyla yürüttüğünü kaydederek, bu başarıyı farklı başarıların da takip edeceğine olan inancını da dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Tiran Namazgah Camii’nin bir an evvel tamamlayarak Arnavut kardeşlerimize hediye etmek istiyoruz.  Hemen caminin yanı başında yer alacak Birarada Yaşama Müzesi, Arnavutluk’taki hoşgörünün de bir nişanesi olacaktır.  Öte yandan TİKA tarafından yeniden inşa edilen tarihi Prize Kale Camiinin ortak kültürel mirasımızın bir abidesi olarak açılışını yapacak olmaktan da mutluyuz.”

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani de açıklamasında Türkiye’nin, Arnavutluk’un NATO üyeliğine, Kosova’nın bağımsızlığının tanınmasına, uluslararası kamuoyunda kabul edilmesine ve Arnavutluk’un ekonomik ve toplumsal kalkınmasına verdiği katkıdan dolayı teşekkür etti. Ayrıca Cumhurbaşkanı Nishani, Arnavutluk’un enerji, altyapı, tarım, lojistik alanlarında Türk şirketlerinin yatırımlarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Tüm Haberler