Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Tabiat Eczanesinden Sağlıklı Yaşama’ paneline katılan Emine Erdoğan, “Anadolu’da yetişen bitkiler, sadece hastalıkların tedavisinde değil, sağlıklı yaşam için de bulunmaz bir kaynak” dedi.
Doğal yaşama ve tabiatın şifa kaynaklarına olan özel ilgisi nedeniyle, böyle bir panele katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında Emine Erdoğan, bitkilerle tedavi konusundaki görüşlerini ifade etti.
Fitoterapi, yani bitkilerle tedavinin insanlık tarihi kadar eski, büyük bir bilgi birikimi olduğunu söylen Emine Erdoğan, “Anadolu’da yetişen bitkiler, sadece hastalıkların tedavisinde değil, sağlıklı yaşam için de bulunmaz bir kaynak” dedi. Emine Erdoğan, dünyada sadece belli bölgelerde yetişen endemik bitkiler açısından da zengin olan Anadolu’nun şifa kaynaklarından yeterince istifade edilmediğini söyledi.
“BİTKİLERLE TEDAVİ, MODERN TIBBIN GELİŞTİĞİ ÜLKELERDE OLDUKÇA YAYGIN”
Bitkilerle tedavinin modern tıbbın geliştiği ülkelerde hayli yaygın olduğunu dile getirdiği konuşmasında Emine Erdoğan, “Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre, pekçok batılı ülkede bitkilerle tedavi gittikçe yaygınlaşıyor. Almanya’da bu oran neredeyse %60 civarında. Avrupa’da insanların çoğu, fitoterapiyi de içine alan, geleneksel tedavi yöntemlerini tercih ediyor” dedi.
Türkiye’de çeşitli ön yargılar ve eğitim yetersizliği olduğunu söyleyen Emine Erdoğan, halk arasında rağbet edilen bitkilerle tedavinin bilimsel temellere oturtulması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında Emine Erdoğan, geleneksel yöntemleri değersizleştirmeden ehil insanlar kanalıyla halkın doğru bilgilendirilmesinin önemi üzerinde durdu.
Emine Erdoğan, teşvik ve destekleriyle dört yıl önce Sağlık Bakanlığı bünyesinde Geleneksel, Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu belirterek, bu alanda Sağlık, Orman ve Tarım bakanlıklarının birlikte yapabileceği çalışmaların önemine değindi.
“KÂR AVCILARI, KADİM TEDAVİNİN GÜVENİLİRLİĞİNİ SARSIYOR”
“İlaç sektöründe kullanılan bitki özleri ne yazık ki çoğu zaman doğallıktan uzaklaşarak, kimyasal olana daha da yaklaşıyor. Oysa bitkinin olabildiğince az işlenmesi önemli. Çünkü bitkide herşey denge içinde. Yurtdışında bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar, fitoterapi uygulamalarında, bu doğal dengenin korunmasını öngörüyor” diyen Emine Erdoğan ayrıca bitkilerle tedavi gibi tamamlayıcı tıp çalışmalarının suistimaline de dikkat çekti ve “İnsanların umutlarını, çaresizliklerini ve bilgisizliklerini kullanan kâr avcıları, bu kadim tedavinin, güvenilirliğini de sarsıyorlar. Bu yönüyle hekimlerimiz, endişelerinde bir yönüyle haklılar. Fakat tüm bu olumsuzluklar insanlık tarihi kadar eski şifa kaynağını reddetmeyi gerektirmez ve bitkilerin etkinliğini yok etmez. Burada önemli olan, bu alanın bilimsel temele oturtulması ve bilgi kirliliğinin giderilmesi” diye konuştu.
“SAĞLIKLI YAŞAM, DOĞAL VE DENGELİ BESLENMEYE DAYANIYOR”
Doğru bitkinin, ehil kişilerce, doğru kurutma ve saklama yöntemleri ile doğru dozda kullanılması konusunda bilincin çok önemli olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, gençlere de seslendi: “Sağlıklı yaşam, doğal ve dengeli beslenmeye dayanıyor. Hastalıkları oluşmadan engellemek ve koruyucu tedbirlerle beden emanetine sahip çıkmak, yaşadığımız hayatı hem daha sağlıklı, hem de daha kaliteli hale getirecektir. Hipokrat’ın dediği gibi, ilaçlarımız gıdalarımız, gıdalarımız da ilaçlarımızdır” dedi.
Emine Erdoğan, sağlığı ilgilendiren böyle önemli bir konuda panel düzenledikleri için Eczacılık Fakültesi mensuplarına teşekkür etti ve bu alanda bürokrasi, tıp ve eczacılık mensuplarına büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.
Panelin açılışına Marmara Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Emin Arat, Eczacılık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.