Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmesi, bu çerçevede imzalanan enerji anlaşması ve DEAŞ ile mücadelede gelinen son duruma ilişkin sorularını cevapladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlediği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin ardından bugün AB heyeti ile bir araya geldiğini hatırlatan bir basın mensubunun, “AB heyetinin Türkiye'den Rusya'ya yaptırım talebinde bulunduğuna yönelik haberler yansıyor. Bu konu gündeme geldi mi, bu noktada Türkiye'nin tavrı ne olacak?” sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğrusu gelen heyetin benden böyle bir talebi olmadı” dedi.
“TANAP’TA ÇOK HIZLI MESAFE ALINDI, SÜREÇ HIZLI İLERLİYOR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendileriyle sadece süreci değerlendirdiklerini belirterek şöyle söyledi, “Yani enerjiyle ilgili Güney Akım yerine şu anda ikame edilecek olan bu enerji adımında durum nedir, bunu kendileriyle görüştük. Bu henüz bir ön mutabakattır ama hukuki noktada bağlayıcılığı olmayan bir ön mutabakattır dedik. Şu anda bu çalışmayı, görüşmeyi Enerji Bakanlığımız muhataplarıyla devam ettirecek. Bu arada tabii TANAP'ı görüştük. TANAP ile ilgili nasıl süratli adımlar atıldığını kendilerine ifade ettim. Fakat tabii Nabucco niye yok dedim. Nabucco ile çok daha önceden görüştük, Ankara'da imzaları attık, o günden bugüne çok yıllar geçti ama herhangi bir gelişme olmadı. Çünkü tedarikçisi yoktu doğal gazın. Tedarikçisi olmadığı için de tabii ki böyle bir adımı atmaları mümkün değildi. Kaldı ki yatırım yapmak için de ortada bir fon da yoktu. İlk etapta konuşulan 250 milyon dolar gibi bir rakamdı, o rakamı da temin edemiyorlardı. Dolayısıyla Nabucco, Ankara'da attığımız imzalarda, Rixos'ta, orada kaldı. Ama TANAP'ta çok hızlı mesafe alındı şu anda TANAP'ta temeller atıldı, boru siparişleri verildi, bunun yanında da inşaatı yapacak firmalarla ilgili adımlar atılmış oldu. O da hızla yürüyor öbür tarafta da şu anda Güney Akım'ın yerine ikame edilecek olan bu yeni projeyle ilgili hukuki bağlayıcılığı olmadan bu çalışmalar sürdürülecek. Türkiye olarak ihtiyacımız neyse biz oradan ihtiyacımızı alabileceğimiz gibi Avrupa ülkeleri de talep etmeleri halinde oradan doğal gazlarını alabilecekler.”
“DEAŞ İLE SADECE HAVA HAREKÂTI İLE MÜCADELE EDİLEMEZ, KARA HAREKÂTI DA OLMALI”
“DEAŞ’la mücadeleye” ilişkin soruya da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Henüz özellikle uçuşa yasak bölge, güvenli bölge konusunda koalisyon güçleri tarafından taahhüt edilen bir durum yok. Bu da bizim heyetlerimizde tartışılan bir konu. ‘Eğit-donat’ta bir mutabakat görünüyor ama diğer iki konuda maalesef henüz bir mutabakat yok. Tabii bu mutabakat olmadığı sürece, burada sağlıklı bir adımın atılması mümkün değil. Niye derseniz? Sadece hava harekâtı ile burada netice almak mümkün değil. Bunun bir kara harekâtı olması şart. Kara harekâtının, hava harekâtı ile desteklenmesi gerekir ve bu kara harekâtında, Özgür Suriye Ordusu eğer ‘eğit-donat’ noktasında gerekli desteği alırsa zaten onlar hazır. Onlar Suriye'nin evlatları ağırlıklı olarak. Bakın şu anda Kobani'de ne oldu? Peşmergeleri biz kendi ülkemizden geçirdik; Kobani'ye geçtiler ve son günlerdeki olumlu gelişmeler ortada. Fakat onlara da yine bu desteklerin verilmesi gerekir. Eğer bu destekler verilirse, hava destekli bu tür bir kara harekâtının yapılması, bir de güvenli bölgenin tesis edilmesi göçü engelleyecektir” dedi.
‘EĞİT-DONAT’: “ÖN HAZIRLIĞI VE ALTYAPISI HAZIRDIR”
Şu anda ciddi bir göçün olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'deki göçmen sayısının 1 milyon 600 bini bulduğunu, bunların bakımının, eğitim ve sağlık ihtiyaçlarının Türkiye tarafından karşılandığını ifade etti. Türkiye'nin göçmenlere verdiği desteğin 5 milyar doları bulduğunu, dünya ülkelerinin Türkiye'ye verdiği desteğin ise 200 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir durumla karşı karşıyayız. ‘Eğit-donat’ın nerede yapıldığı ya da yapılacağı konusunda ise tabii taraflar arasında yapılan görüşmelerle uygun yerler şu anda kendi aralarında da belirlenmiş vaziyette ve tamamıyla mutabakat sağlandığında bu ‘eğit-donat’ın belirlenen yerlerde yapılması süreci de başlayacaktır. Bunun ön hazırlığı, altyapısı her şeyi hazır vaziyettedir” dedi.