Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke halkları arasındaki ilişkilerin Osmanlı İmparatorluğu ile Litvanya Büyük Dükalığı dönemine kadar gittiğini belirterek, “Bu ziyaret, Baltık ülkeleriyle ilişkilerimizi daha da ileriye taşımamızın bir ifadesidir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı yaptı.
Anlaşmaların imza töreninin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite'yi Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin, geçen yıl 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Litvanya'yı ziyaretinin iadesi niteliğini taşıdığını kaydetti. “Bu ziyaret, Baltık ülkeleriyle ilişkilerimizi daha ileriye taşımamızın bir ifadesidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de ekimde Letonya ve Estonya'ya verimli ziyaretler yaptığını anımsattı.
İLİŞKİLER, OSMANLI İMPARATORLUĞU İLE LİTVANYA BÜYÜK DÜKALIĞI DÖNEMİNDE BAŞLADI
İki ülke halkları arasındaki ilişkilerin Osmanlı İmparatorluğu ile Litvanya Büyük Dükalığı döneminde başladığına, 1930'da iki genç ülke arasında imzalanan dostluk anlaşmasıyla ilişkilerin ahdi zeminin oluştuğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin tanımadığı işgalle ilişkilerin sekteye uğradığını ancak 1991'de Türkiye'nin Litvanya'nın bağımsızlığını tanıyan ve Vilnius'ta ilk büyükelçiliği açan ülkelerden biri olduğunu, iki ülke arasında 1994'te dostluk ve iş birliği anlaşması imzalandığını belirtti.
“LİTVANYA’NIN AB’YE ÜYELİK SÜRECİMİZE VERDİĞİ DESTEKTEN DOLAYI MEMNUNUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra Orta Doğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Ukrayna'daki gelişmeleri de ele aldıklarını söyledi. Bölgesel ve uluslararası konuları da ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu görüşmelerde birçok konuda benzer düşünce ve tutumları paylaştığımızı memnuniyetle tespit ettik. İki NATO üyesi olarak, ittifak ilişkilerimizin en önemli unsurlardan birini oluşturduğunu da ifade etmek isterim. Türkiye, 2004'te Litvanya'nın NATO üyeliğine en güçlü destek veren ülkeler arasında yer aldı. 2006 yılında NATO Baltık Hava Polisliği misyonuna katkıda bulunan ülkemiz, halen Vilnius'ta mukim NATO Enerji Mükemmeliyet Merkezi'ne personel desteği ve mali katkıda bulunmaktadır. Litvanya'nın AB'ye üyelik sürecimize verdiği destekten memnuniyetimizi ve bu destekten dolayı şükranlarımı ifade etmek isterim. Bugün imzaladığımız, Avrupa Bütünleşmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı ile bu desteğin çok daha görünür ve güçlü olacağına inanıyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde 2013 sonunda 600 milyon dolar seviyelerine ulaşan ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artırılmasına ilişkin adımlar atılması konusunda mutabık kaldıklarını dile getirdi. Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite'ye 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma teklifi yaptığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa zamanda bu hedefin gerçekleşmesini diledi.
ORTAK EKONOMİK VE TİCARET KOMİTESİ KURULMASINA YÖNELİK BİLDİRİ İMZALANDI
Grybauskaite'nin katılımıyla yarın İstanbul'da Türkiye-Litvanya İş Forumu'nun yapılacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinin de 2015 yılında yapacağı iade-i ziyarette iş dünyasından isimlerle Litvanya'ya gideceğini, karşılıklı sektörel çalışmaların gelişmesi için çalışılacağını ifade etti. İki ülke arasında ortak ekonomik ve ticaret komitesi kurulmasına yönelik bildiri imzalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilişkilerin gelişmesine yönelik kurumsal mekanizma oluşturulduğunu belirtti.
İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİN İNSANİ BOYUTU
Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite ile iki ülke ilişkilerinin insani boyutunu da ele aldıklarını ve Türkiye'nin Litvanyalı turistlerin en çok tercih ettiği tatil ülkesi olmasından duyulan memnuniyeti dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Her yıl 100 bine yakın Litvanyalı turistin Türkiye'ye geldiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu rakamın 2014 yılında artarak 10 ayda 101 bine ulaştığını anlatarak, “14'üncü yüzyıldan bu yana Litvanya'da yaşayan ve nüfusu 4 bin civarında olan Tatar dostlarımıza, kardeşlerimize özellikle teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı onların hediyesini de bana ulaştırdılar, benim de onlara göndereceğim hediyeyi kendilerine ulaştıracakları için ayrıca teşekkür ediyorum” dedi. Tatarlar ve Karayların tarihî, dini ve kültürel kimliğinin yaşatılmasına yönelik çabalara TİKA, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla maddi ve manevi katkıda bulunulduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya'daki Türkoloji eğitimine de destek verildiğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Litvanyalı mevkidaşımla bu konulardaki iş birliğimizi geliştirme konusunda da mutabık kaldık. Tatar toplumuna ilişkin görüş alışverişimiz kapsamında, Kırım konusunda Litvanya ile benzer hassasiyetleri paylaştığımızı gördük” diyerek, ziyaret çerçevesinde imzalanan anlaşmaların ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik ortak iradenin somut adımlarını oluşturduğunu belirtti.
LİTVANYA CUMHURBAŞKANI GRYBAUSKAİTE: “BİZE SAĞLADIĞI DESTEK İÇİN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR EDERİZ”
Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite de yaptığı açıklamada, Türkiye'ye kendilerine sağladığı devamlı ve kalıcı destek için teşekkür ederek, “Güvenlik konusundaki adımları ve kararları destekledikleri için ve özellikle NATO çerçevesindeki mevcudiyetlerinden dolayı müteşekkiriz. Bölgelerimizdeki durum oldukça çetrefil. Kolay çözülebilecek sorunlar yok karşımızda. İşte bu nedenle yakın durmamız gerekiyor ki ortak çözümler üretebilelim” dedi.
Litvanya'nın Türkiye'ye AB'ye üyelik süreci ve müzakerelerin yürütülmesinde sahip olduğu deneyimi aktarma konusunda destek sağlayabileceğini belirten Cumhurbaşkanı Grybauskaite şöyle konuştu: “Türkiye'ye bu noktada elimizden gelen her türlü desteği sağlamaya gayret ettik. Baltık devletleri -özellikle Litvanya- sizin müzakerelerinizi yakından takip ediyor ve AB'ye nihai üyeliğinizi destekliyor. Deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız ve işte bunun için iki ülke arasında bir mutabakat zaptı imzalandı. Bu kolay bir süreç değil. Çok hızlı ilerlemesi gereken ama çetrefil bir süreç. Bu reformları hayata geçirmek ve üyeliğe bir adım daha yaklaşmak her zaman bütün paydaşların yararına olacaktır.”
İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR
Anlaşmaların imza töreninde, “Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı ile Litvanya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Avrupa Bütünleşmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” ile “Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı ile Litvanya Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Arasında Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu Kurulmasına İlişkin Bildiri” imzalandı.
CUMHURBAŞKANI GRYBAUSKAİTE ONURUNA RESMÎ AKŞAM YEMEĞİ
Ortak basın toplantısından sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda resmî akşam yemeği verdi.