Esenler Belediyesi Toplu Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin tarih boyunca mazlumlar için umut ışığı olduğunu ve bugün de bunun sürdüğünü kaydederek, “Türkiye asırlar boyunca mağdurlar için sığınılacak güvenli bir ülkeydi. Bugün de aynı şekilde güvenli bir ülke. Komşumuz Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyor ve büyük devlet refleksiyle hareket ediyoruz. Biz, bölgedeki ateşi söndürmenin mücadelesini veriyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Belediyesi Toplu Açılış Töreni'ne katılarak burada bir konuşma yaptı.
Esenler Dörtyol Meydanı’nda düzenlenen törendeki konuşmasında yarın Muharrem ayının 10’u, yani Aşure Günü olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm insanımız için hayırlara, barışa, özgürlüğe, kurtuluşa vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Birliğimizi teyit eden bir gün, bir ay olmasını niyaz ediyorum” dedi.
ESENLER’DE HİZMETE SUNULAN YENİ ESERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esenler Belediyesi’nin vatandaşlara daha iyi hizmet için yeni bir hizmet binası inşa ettiğini ifade ederek açışı yapılacak eserlere ilişkin olarak şunları söyledi: “Sizlerin kamu hizmetlerini çok daha iyi bir ortamda alabilmeniz için belediyemiz yeni bir hükümet konağı inşa etti. Büyükşehir Belediye Başkanımızın adını taşıyan bir kültür ve sanat merkezi Esenler ilçemize kazandırıldı. Edebiyatımızın önemli isimlerinden değerli şairimiz merhum Cahit Zarifoğlu adına inşa edilen gençlik merkezi ve bilgi evi de bugün açılışı yapılan eserler arasında yer alıyor. Yine bilgi ve hikmet evi de belediyemiz tarafından yapılarak sizlerin hizmetine sunuldu.”
Açılış programı arasında yer alan eserlerden birinin de Özdilek Anadolu İmam Hatip Lisesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mimarisiyle ve kapasitesiyle gerçekten etkileyici bir eser olan bu okulumuzun birinci etabı tamamlandı. İkinci etabının da bu açılış vesilesiyle startını veriyoruz. Toplam 111 trilyon yatırım tutarı olan bu eserlerin Esenler ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. Bu eserlerin Esenler’e kazandırılmasında emeği geçen başta belediye başkanımız Tevfik Göksu ve ekibi olarak mimarından işçisine kadar tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“İSTANBUL’A VE TÜRKİYE’YE ESERLER KAZANDIRMANIN İFTİHARINI YAŞADIK”
İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı olarak İstanbul’a hizmet etmenin bahtiyarlığını yaşadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Esenler’in tarihini bilirim bir İstanbullu olarak. Esenler’in geçmişini bilirim bir İstanbullu olarak. Buranın köy olduğu zamanı bilirim bir İstanbullu olarak. Hamd olsun 1990’dan bu yana buralar çok hızlı bir değişimi, dönüşümü bizim zihniyetimizde yaşadı. Büyükşehir belediye başkanlığı görevinden sonra Başbakan olarak Türkiye'ye ama en çok da Türkiye'nin özü ve özeti olan İstanbul'a eserler kazandırmanın iftiharını yaşadık. Şu anda da Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak aynı azimle, aynı sevda ile yine milletimin ve ülkemin hizmetindeyim. Yine 81 vilayetimize özellikle de İstanbul’umuza hizmetler kazandırmanın gayreti içerisindeyim” dedi.
“1994 YILININ İSTANBUL’U İLE BUGÜNKÜ İSTANBUL ARASINDA DAĞLAR KADAR FARK VAR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle İstanbul'da 81 şehirde, Başbakanlığı döneminde başlayan önemli projelerin bulunduğunu kaydederek, "Bu projeleri çok yakından takip ediyorum. Başlamış projelerin yanında yeni projelerin başlatılması, kalkınma seferberliğinin hız kesmeden devam etmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız. Bugün geriye dönüp baktığımızda hamd olsun tüm Türkiye'de, İstanbul'da da önemli mesafeler katettiğimizi görüyoruz. Bizim kolları sıvayıp işe başladığımız 1994 yılının İstanbul'u ile bugünkü İstanbul arasında dağlar kadar fark var. 1990'ın Esenleri'ni göz önüne getirin. Bir de 2014'ün Esenleri'ni göz önüne getirin. Soruyorum Esenler halkına 'geriye mi gittik, ileri mi gittik?' Daima ileriye. Ne dedik 'Durmak yok, yola devam.' Yine durmayacağız, yine yola devam edeceğiz. İlerlemeye, kalkınmaya devam edeceğiz.”
“TÜRKİYE’NİN MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKMASI ÇALIŞMAYLA OLUR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgenin 4 bin metrekarelik bir alan olduğuna işaret ederek şöyle söyledi, “Şimdi yol buranın altında ve yaklaşık 30 bin metrekareye ulaştı. Şimdi bu bir aşktır, bu bir dertlenmedir, derdiniz varsa bunu yaparsınız. Eğer derdiniz yoksa bunu yapamazsınız. İşte ben dertli olan bu kadroyu kutluyorum. İlçe belediye başkanlarımıza, Büyükşehir Belediye Başkanıyla, tüm hükümetimizle ben bu kadroyu kutluyorum. Aynı kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Çünkü Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkması lafla olmaz, çalışmayla olur. Kardeşlerim burada, bu icraatlarda akıl var, bilgi var, tecrübe var ve neticelendirme var. İşte biz bunu böyle yaptık.”
O dönemden günümüze İstanbul'un nüfusunun bire bir katlandığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ben belediye başkanıyken İstanbul'un nüfusu 7,5 milyon civarındaydı, şimdi 15 milyonu buldu. Bakınız nereden nereye... 1994 İstanbul’unda musluklardan su akıyor muydu? Sokaklar çöpten geçilmiyordu. Hava kirliliği nefes aldırmıyordu. Gazeteler maske dağıtıyordu. Haliç'in yanından geçmek mümkün değildi kokudan ve adacıklar artık belirmişti. Ulaşımda raylı sistem Osmanlı döneminden kalanlardan ibaretti. Çevre düzenlemesine sıra dahi gelmiyordu. Biz İstanbul'a aşkla, sevda ile gönülden gelen bir şevkle hizmet ettik. İstanbul'un çehresini bununla birlikte Türkiye'nin çehresini değiştirdik” dedi.
İSTANBUL’A YAPILAN YENİ MEGA PROJELER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı heyecanla İstanbul'un geleceği için yeni projeler peşinde koştuklarını vurgulayarak, "İşte üçüncü köprü, şu anda kuleler bitti. Şimdi tabliyelere geçilecek ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile 4 gidiş, 4 geliş, ortasından da raylı sistem. Türkiye'de bir ilk, dünyada bir örnek. Yeni havalimanının, lastikli tüp geçiş projesinin inşaatları da sürüyor. Kanal İstanbul sözümüzü de unutmadık, bugünlerde ihale hazırlıkları yapılıyor. İnşallah ihalesiyle birlikte Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Kanal İstanbul'un da her iki tarafında numune adeta şehircikler göreceksiniz. Biz ülkemiz için milletimiz için daha da ötesi yeryüzündeki tüm kardeşlerimiz için tüm insanlarımız için hayaller kurmaya, hedefler kurmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Türkiye'nin, 2023 hedefleri doğrultusunda adım adım ilerlediğini, 2023 hedeflerini, 2053 ve 2071 hedeflerinin izleyeceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'un bu hayallerin lokomotifi ve merkezi konumunda olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “77 milyonluk Türkiye'nin özü ve özeti olan İstanbul güçlendikçe, güzelleştikçe, 80 vilayetimiz de onu izleyecektir. İstanbul için çalışan, İstanbul için alın teri döken, emek veren herkes işte böyle bir sorumluluk taşıyor. İşte böyle şerefli bir görevi yerine getiriyor.”
“SURİYE VE IRAK’TA YAŞANANLAR İSTANBUL’DAN HİSSEDİLİYOR”
Ülkemizin bölgedeki diğer ülkelerle çok önemli ve tarihi bir süreçten geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Suriye ve Irak başta olmak üzere bölge ülkelerinde yaşanan sıkıntıların, sorunların etkilerini burada, İstanbul'da dahi görmek, hissetmek mümkün. Çünkü İstanbul, sadece ülkemizin değil, tüm bölgenin de kalbi durumundadır. Halep'te yıkılan evinin önünde ağlayan bir annenin sesi, İstanbul'da yankılanır. Musul'da üzüntüyle duvara yaslanıp kalan bir babanın gölgesi, buraya, İstanbul'a düşer. Kahire'de sakalından gözyaşları süzülen bir ihtiyarın kederi, buraya, İstanbul'a kadar ulaşır. Filistin'de, Gazze'de deniz kenarında oynarken öldürülen çocuğun feryadı, burada, İstanbul'da duyulur. Kahire'de şehit edilen 18 yaşındaki Esma'nın sesi burada duyulur” diye konuştu.
“BİZ GÜÇLÜ OLACAĞIZ Kİ KOMŞULARIMIZ DA GÜÇLÜ OLABİLSİN”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” sözünü yineleyerek, böyle bir Türkiye'nin yeniden imarı ve ihyası için çalıştıklarını, bundan taviz vermeyeceklerini ifade ederek, “Bosna'da ailesinin tüm fertlerini kaybedip Srebrenitsa'da o kayıp mezarları arayan anneleri gördüğünüz zaman, sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunu anlarsınız ama bu bir aşk meselesidir, dertli olma meselesidir. 'Bosna Hersek'ten bana ne, Mısır'dan bana ne, Suriye'den bana ne, Irak'tan bana ne?' diyemezsiniz. Eğer biz Osmanlı bakiyesinin üzerinde, Selçuklu bakiyesinin üzerinde bir Türkiye isek bizim buralar için 'bana ne' deme hakkımız yok. Buralarda olan bitenden her zaman bizim dertlenmemiz şart. Bu yeni Türkiye'nin görevidir, büyük devlet olmanın görevidir. Bunu bir kenara koyamazsınız. Kırım'da uzun zaman sonra kavuştuğu vatanını kaybetme korkusu yaşayan kardeşlerimizin yürek çarpıntısı, burada, İstanbul'da karşılık bulur. 'Hayır' diyemezsiniz. Bunun için İstanbul, bunun için Türkiye, çevresinde olup biten olaylar karşısında tepkisiz kalamaz. Biz güçlü olacağız ki komşularımız da güçlü olabilsin” dedi.
BATI MEDYASINDAKİ OLUMSUZ TÜRKİYE HABERLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa ziyaretinden yeni döndüğünü ve orada birçok konuda görüşme yaptığını belirterek şunları söyledi: “Orada bir kuruluşta yaptığım toplantıda, verdiğim konferansta, bir hava gördüm. Neydi? Batı medyasının ne kadar asparagas haberlerle, yalan yorumlarla Türkiye'yi karaladığını gördüm. Çok enteresan... Soru ne biliyor musunuz? 'Siz Peşmergelere niçin müsaade etmiyorsunuz?', 'Siz Özgür Suriye Ordusu'na niçin müsaade etmiyorsunuz?' Dedim ki, 'Müsaade etmediğimizi size kim söylüyor? Siz bana burada bir defa yalan bir soru üretiyorsunuz ve bana bunu soruyorsunuz. Bir defa şu anda Peşmergeler, Türkiye toprakları üzerinden geldi ve Kobani'ye, yani eski adıyla Ayn-el Arab'a girdi. Özgür Suriye Ordusu geldi, girdi. Senin bunlardan bile haberin yok. Tam aksine PYD denilen bir terör örgütü bunları almıyordu. Sonunda almak zorunda kaldı. Niye? Dert başka. Bir üst akıl bunları farklı yönlendiriyor.”
“KOBANİ’Yİ BU KADAR ÖNEMSEYENLER HAMA’YI, HUMUS’U NEDEN ÖNEMSEMEDİLER?”
Konuşmasında “Kobani niye bu kadar önemli?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Değerli kardeşlerim Kobani'yi bu kadar önemseyenler acaba Hama'yı niye önemsemediler? Humus'u niye önemsemediler? Deyr Ez-Zor'u niye önemsemediler? Kobani'de neden? Burası düşündürücüdür. Aynı şekilde Irak'ın yüzde 40'ı DEAŞ'ın işgali altında. Orayı niye önemsemiyorlar? Musul'u niye önemsemediler? El Anbar'ı niye önemsemediler? Burası da düşündürücü? Enteresan. Türkiye, atacağı adımları dikkatli atabilecek kadar bir yönetim kabiliyetine sahiptir. Kusura bakmasınlar, biz aklımızı kiraya vermedik. Bizim ne aklımız ne de irademiz ipotek altında değildir. Otururuz, değerlendiririz, istişareyi yaparız ona göre adımlarımızı atarız. Şu ana kadar da yaptığımız budur. Kardeşlerim bütün bunlar olurken, burada bir gerçeği görmemiz lazım. İşte buyurun, Amerika yardım yapıyor. Nereye? Kobani'ye. İndirilen silahlar, terör örgütü, bir kısmı DEAŞ'ın eline düşüyor, bir kısmı da PYD'nin eline... Böyle bir yanlış olabilir mi? Biz uyarımızı yaptık, 'Bak yanlış yapıyorsunuz. Bu göndereceğiniz silahlar, mühimmatlar ya terör örgütü DEAŞ'ın eline giderse ne olacak?' İşte Musul'da verdiniz, Irak'ın merkezi ordusu kaçtı, bütün verdiğiniz silahlar DEAŞ'ın eline. İşte biz bu yanlışlara düşmeyiz.”
“TÜRKİYE, TARİH BOYUNCA MAZLUMLAR İÇİN UMUT IŞIĞI OLMUŞTUR”
Türkiye’nin tarih boyunca mazlumlar için umut ışığı olduğunu, bugün de bunun sürdüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye asırlar boyunca mağdurlar, muhtaçlar için sığınılacak, güvenli bir ülkeydi. Bugün de aynı şekilde güvenli bir ülke. Bakın şu anda komşumuz Irak ve Suriye'de yaşanan gelişmeleri çok dikkatle, çok büyük hassasiyetle izliyor, büyük devlet refleksiyle olaylara müdahalemizi yapıyoruz. Basit düşünenler, belli kalıplar belli şablonlar içinde düşünenler, şu anda bizim bölgede ne kadar aktif olduğumuzu, ne kadar başarılı ve barışçıl bir yol izlediğimizi göremezler, göremiyorlar ama biz büyük devlet refleksiyle, usta bir satranç oyuncusu tecrübesiyle bölgedeki ateşi düşürmenin, söndürmenin mücadelesini veriyoruz ve Allah'a hamd olsun, bunda da başarılı oluyoruz” dedi.
“TÜRKİYE, MÜLTECİLER İÇİN 4,5 MİLYAR DOLAR HARCARKEN DIŞARIDAN SADECE 200 MİLYON DOLAR DESTEK GELDİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de ve Türkiye dışında bazı çevrelerin Kobani meselesi üzerinde bu kadar durmuş olmalarının manidar bulduğunu belirterek, "Şimdi ben gayretle, buradaki mücadelede yerimizi aldığımızı söylüyorum. Dikkatinizi çekiyorum, Kobani'de şu anda 2 bin savaşçı var ama Kobani'den 200 bin insan nereye geldi? Türkiye'ye geldi. Bunlar başka bir yere gitmedi. Birileri, Kobani'den çıkan Kürt vatandaşları kalkıp da ağırlamadı, onlara destek vermediler. Yediren, giydiren kim? Türkiye. Şu anda Türkiye'de 1 milyon 600 bin sığınmacı var, mülteci var. Şu ana kadar bizim yaptığımız harcama 4.5 milyar doları buldu. Kardeşlerim, Türkiye, bütün bu harcamaları yaparken 230 bin çadır kent ve konteyner kent kurarken, dünyanın bize gönderdiği destek ne biliyor musunuz? 200 milyon dolar. 4,5 milyar dolar biz harcamışız, 200 milyon dolar bize destek gelmiş. Batı, sesi çıkmıyor. BM, sesi çıkmıyor. Siz ne işe yarıyorsunuz? Ne işe yarıyorsunuz? Türkiye üzerine düşeni yapıyor bir de utanmadan, sıkılmadan diyorlar ki Türkiye bu işlere sessiz kalıyor. Hayır, öyle değil. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Asıl sessiz kalan sizsiniz. Siz görevinizi yapmıyorsunuz. Türkiye, sınırında cereyan eden tüm bu olaylar karşısında bütün tedbirlerini kendi alıyor, elinden gelen bütün gayreti kendisi ortaya koyuyor” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin, bazı siyasi partilerin olumsuz yaklaşımlarına rağmen, sınırda cereyan eden olaylar karşısında tüm tedbirleri aldığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle konuştu: “İşte Kobani üzerinden Türkiye'deki bölücü terör örgütünün temsilcisi durumunda olan siyasi parti kendi tabanını sokağa davet ediyor. Sokakları ateşe verdiler mi? Verdiler. 40 kadar vatandaşımız öldü mü? Öldü. Bunlar ne kazandılar? Ne elde ettiler? Sabah akşam Kobani diyenler Kobani için ne yaptılar? Sadece şov yaptılar. Ülkeyi kana buladılar. Oyun içinde oyun var. Ama hiç merak etmeyin, onların hesapları varsa bizim de hesabımız var, Allah'ın da bir hesabı var.”
“TÜRKİYE’NİN KOBANİ’YE YARDIM ETMESİNİ İSTEYENLER SOKAKLARI ATEŞE VERDİLER”
“Türkiye Kobani'ye yardım etsin” diye sokakların ateşe verildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Buyurun, Özgür Suriye Ordusu. Türkiye sayesinde Kobani'ye yardım etmeye hazır ve önlerini açtık ve şimdi Kobani'deler. Peşmergeler, önlerini açtık, topraklarımız üzerinden geldiler, şimdi Kobani'deler. Eğer gerçekten dertleri Kobani ise gerçekten Kobani'nin savunulmasını istiyorlarsa, bu konuda gerçekten samimiyseler, işte Türkiye'nin desteği. Ama bunların böyle bir derdi yok. Bunlar Kobani'nin üzerinden başka hesaplar peşindeler. Hani o iki tane ağaç bir yerden sökülüp bir yere dikildiği zaman İstanbul'u ataşe verdiler mi? Verdiler. Ne dediler, 'Hala anlamadın mı ya, mesele ağaç değil'. Öyle diyorlardı. Şimdi ne diyorlar, 'Hala anlamadın mı ya, melese Kobani değil'. Hiç kusura bakmasınlar, Türkiye artık bu oyunlara gelmez, bu tuzağa düşmez. Bu algı operasyonlarına da fırsat vermez” dedi.
“TOPRAKLARIMIZ İÇİNDE VE DIŞINDAKİ HER TÜRLÜ KÖTÜ NİYETLİ FAALİYETE KARŞI TEDBİRİMİZİ ALIYORUZ”
Geçen perşembe günü Cumhurbaşkanı sıfatıyla ilk kez Millî Güvenlik Kurulu toplantısına başkanlık ettiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzunca bir toplantı gerçekleştirdiklerini, içeride ve dışarıdaki tüm güvenlik meselelerini gündeme aldıklarını, çok detaylı şekilde tüm meseleleri görüştüklerini söyledi. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada aziz milletime şunu açıkça ifade etmek istiyoruz; topraklarımız içinde ve dışında her türlü kötü niyetli faaliyetleri biliyoruz. Her birine karşı da tedbirlerimizi en güçlü şekilde aldık, alıyoruz. Gerek bölücü terör örgütü gerek diğer örgütler gerek paralel devlet yapılanması, dışarıda DEAŞ terör örgütü, Suriye'deki ve Irak'taki tüm gelişmeler... Hepsini çok yakından izliyoruz. Riskleri görüyoruz, biliyoruz, önlemlerimizi de buna göre alıyoruz” diye konuştu.
“GÜVENLİĞE VERDİĞİMİZ ÖNEMDEN DAHA FAZLASINI ÖZGÜRLÜKLERE VE DEMOKRASİYE VERİYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’yi bölgenin güvenli ve istikrarlı bir ülkesi olarak büyütmeye devam ettiklerine dikkati çekerek, “Güvenliğe verdiğimiz önemden daha fazlasını özgürlüklere, demokrasiye veriyor, barış ve kardeşliğimizi güçlendirerek geleceğe yürüyoruz. Yaklaşık 1 ay önce Kobani bahanesiyle yapılan sokak eylemleri ne yazık ki bir siyasi parti tarafından organize edildi. Ana muhalefet partisi maalesef bu eylemlere çanak tuttu. Ne yazık ki o hayatını kaybeden kardeşlerimiz, kamu ve sivil mülke verilen zararlar, bugünden baktığını zaman göreceksiniz ki ne yaptılarsa kendilerine yaptılar. Kendi siyasetlerine zarar verdiler. Güya haklarını savunduklarını iddia ettikleri Kürt kardeşlerimize, onların evlatlarına, dükkânlarına, onların huzurlarına zarar verdiler. Ölen Kürt kardeşim, öldüren Kürt... Barışın, dayanışmanın, kardeşliğin peşinde değil, baskının, dayatmanın, şiddetin peşinde olduklarını gösterdiler. Kaybeden barış olmadı. Kaybeden çözüm süreci olmadı. Kaybeden kardeşlik de olmadı. Kaybeden etnik köken temelli, mezhep kökenli, ideoloji kökenli siyaset oldu. İşte kardeşlik burada, barış, özgürlük burada” dedi.
“KOBANİ’DEKİLER YAŞASIN DİYENLER DİYARBAKIR’DA, BATMAN’DA, HAKKÂRİ’DE CİNAYETLER İŞLEDİ”
Geleceğe taviz vermeden yürüyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Benim Kürt kardeşlerim de Türk kardeşlerim de ülkedeki Lazı, Boşnakı, Arnavutu, Abhazası ne varsa hepsi bunların bir kez daha asıl niyetini, maskelerinin ardındaki yüzleri gördüler. Kobani dediler ama aslında ne kadar korkak olduklarını gösterdiler. Kobani’dekiler yaşasın dediler, gittiler Diyarbakır'da, Batman'da, Hakkari'de alçakça cinayetler işlediler. DEAŞ vahşeti dediler, DEAŞ'ın vahşetini aratmayacak alçakça, insanlık dışı işkenceler yaptılar, masum gençleri katlettiler. Sanmayın ki bunlar yapanın yanında kar kalacak. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz bu olayların sorumlularını, canileri, katilleri tek tek tespit ediyor ve yargı önüne çıkarıyor. İnşallah Meclis’imizin çıkaracağı yeni yasayla da bu tür şiddet eylemleri karşısında daha güçlü tedbirler alınacak; şımarıklığın, vandallığın ve yağmacılığın önüne daha güçlü şekilde geçilecek.”
Belediyelere milletin zihni ve manevi gelişimi konusunda çok önemli görevler düştüğünü anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan kültür ve sanat, gençlik merkezi, bilgievi gibi hizmetlerin bu konuda atılmış en önemli adımlar olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tüm belediyelerimizden bu tür hizmetleri yaygın ve etkin şekilde hayata geçirmelerini bekliyorum. Esenler'de olduğu gibi, belediyelerimiz tarafından yapılacak ve faaliyetleri organize edilecek kültür, sanat, bilgi ve hizmet merkezleri insanlarımıza işte bu hizmeti verecektir. Bir kez daha bu güzel eserleri şehrimize kazandırdığı için Esenler Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. Açılışını yaptığımız eserlerin hayırlara vesile olması temennisiyle.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplu açılış töreninin ardından yürüyerek Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’ne geçerek burada incelemelerde bulundu ve İstanbul Esenler Cahit Zarifoğlu Gençlik Merkezi ve Bilgi Evi’ni ziyaret etti.