Cumhuriyetin Bayramı dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlen törenlere katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir ve 77 milyonun her bir ferdi bu Cumhuriyetin öz evladıdır” dedi. Ermenek’teki elim kazaya ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karaman’da yaşanan acı maden faciası sebebiyle üzüntümüz büyük. Temennimiz odur ki 18 kardeşimize kavuşalım; son ana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyetin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) düzenlen törenlere katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile üstü açık arabada tören birliklerini denetledi; vatandaşlar ve öğrencileri selamlayarak bayramlarını kutladı.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ, AZİZ MİLLETİMİZ İÇİN OLDUĞU KADAR DÜNYANIN MAZLUMLARI İÇİN DE BİR UMUT IŞIĞIDIR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin 91. kuruluş coşkusunu, heyecanını, gurur ve iftiharını 77 milyonun hep birlikte idrak ettiğini belirtti. Ülkemizi, 91 yıllık süreçte her alanda büyütmek için yoğun bir mücadele verildiğini ve bu kutlu mücadelede çok önemli başarılar elde edildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti’nin, aziz milletimiz için olduğu kadar dünyanın mazlum ve mağdurları için de bir umut ışığı olarak doğduğunu söyledi.
“TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİLLETİMİZİN ORTAK ESERİDİR”
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, “91 yılın ardından geldiğimiz noktada ekonomisiyle göz kamaştıran, demokrasisi her geçen gün ileri standartlara kavuşan, millî birlik ve kardeşliğini her türlü engel ve saldırıya rağmen en güçlü şekilde yücelten bir Cumhuriyetimiz var. Dahası kurulduğu ilk gün olduğu gibi bugün de dünyanın her yerindeki mazlumlar, mağdurlar ve muhtaçlar için yegâne umut olma özelliğini en güçlü şekilde koruyan, umutlara karşılık bulmanın asil mücadelesini veren bir Cumhuriyetimiz var. Kuruluşun 91. yıl dönümünde bir kez daha altını kalın çizgilerle çizerek ifade etmek isterim ki; Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir, aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti cumhurun tamamının yani istisnasız 77 milyonun cumhuriyetidir, 77 milyonun her bir ferdi bilaistisna bu Cumhuriyetin öz evladıdır, bu Cumhuriyetin eşit derecede sahibidir. Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki bugün ulaştığımız seviyede Cumhuriyet, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere, kültürlere eşit mesafede duran bir yapıya kavuşmuş, yani kendi özüyle, ruhuyla gerçek manasıyla yeniden buluşmuştur. Devlet ile millet, cumhur ile cumhuriyet bugün daha büyük bir muhabbetle kucaklaşmış eski acılar, kırgınlıklar, dargınlıklar tedavi ve telafi yoluna girmiştir. İşte bu dayanışma ve kardeşlik ruhuyla geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz. İnşallah 9 yıl sonra Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü yeni ve büyük kazanımlarla daha büyük bir coşku ve heyecanla idrak edeceğiz. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Cumhuriyetimizin sağlam temellerini atan herkese, TBMM’ye, aziz şehitlerimiz ve gazilerimize milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Cumhuriyetimizi daha da büyüteceğimize, yücelteceğimize, onu insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize dair tüm şehitlerimize buradan bir kez daha söz veriyoruz.”
“TEMENNİMİZ ODUR Kİ 18 KARDEŞİMİZE KAVUŞALIM”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman’ın Ermenek ilçesindeki acı maden kazasına değinerek, “Karaman’da yaşanan acı maden faciası sebebiyle üzüntümüz büyük. Hala umudumuzu bitirmiş değiliz” dedi. Bazı bakanların şu anda bölgede bulunduğunu, törenlerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisinin de bölgeye gideceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Temennimiz odur ki 18 kardeşimize kavuşalım, son ana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenek’teki maden kazası nedeniyle bu akşam düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Resepsiyonu’nun iptal edildiğini bildirerek, “Bu olaydan sonra böyle bir resepsiyonu yapmanın doğru olmayacağı kararını verdik ve bu yıl Cumhuriyet Resepsiyonu’nu yapmıyoruz. Aziz milletim, sevgili vatandaşlarım; Cumhuriyet Bayramı hepinize, hepimize kutlu olsun diyorum.”